Davos: Posao za mlade – jedan od najvećih izazova

Nezaposlenost mladih tri puta je veća nego starijih, a 75 miliona mladih od 15 do 24 godine pokušava da nadje posao, podaci su Medjunarodne organizacije rada

26. jan 2013

Nezaposlenost mladih tri puta je veća nego starijih, a 75 miliona mladih od 15 do 24 godine pokušava da nadje posao, podaci su Medjunarodne organizacije rada.

Zbog toga osposobljavanje mladih da se nose sa izazovima savremenog sveta, predstavlja suštinu svake strategije obnavljanja tržišta radne snage, ocenjeno je danas u debati na Svetksom ekonomskom forumu u Davosu.

Istaknuto je da je nezaposlenost mladih posebno veliki problem u Evropi, a u Grčkoj i Španiji više od 50 odsto mladih ne može da nadje posao.

Italijanski ministar finansija Vitorio Grili rekao je da tehnologija ne mora da bude neprijatelj, već faktor koji će pogurati privredu.

„Rast može samo da dodje kao posledica produktivnosti mladih ljudi. To mora da bude prioritet“, rekao je ministar Grili.

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Džozef Stiglic pozvao je na fokusiranje na „zelene i obnovljive poslove“, kako bi se rešila kriza nezaposlenosti medju mladima.

(Slobodna Evropa)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kaldrma
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga