Davoru Biliću vraćen pasoš

Usled pritiska domaće i strane javnosti, vlasti su odlučile da Davoru vrate njegova putna dokumenta pre nego što se protest održi.

12. sep 2010

Organizacija Anarhosindikalistička inicijativa odustala je od sutrašnjeg protesta u Beogradu, jer je hrvatskom državljaninu Davoru Biliću država Srbija vratila pasoš koji mu je oduzela pre sedam meseci, saopštila je danas ta organizacija.

Biliću je pasoš bio oduzet zbog sumnje da je 17. februara ove godine na suđenju grupi anarhista, optuženih za bacanje “molotovljevog koktela” na zgradu grčke ambasade u Beogradu, izvršio krivicno delo “ometanje pravde”, jer je u holu sudnice držao papir na kome je pisalo “Anarhizam nije terorizam!”.

“Obaveštavamo vas da je država Srbija vratila pasoš Davoru Bilicu, tako da najavljeni protest solidarnosti nece biti održan”, saopštila je danas Anarhosindikalistička inicijativa.

U saopštenju se ocenjuje da je država Srbija odlučila da vrati pasoš Biliću tek nakon što su domaći i strani mediji posvetili znacajnu pažnju ovom slucaju.

“Usled pritiska domaće i strane javnosti, vlasti su odlučile da Davoru vrate njegova putna dokumenta pre nego što se protest održi. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da se državnoj represiji može stati na put samo uz podršku javnosti”, piše u saopštenju.

Anarhosindikalistička inicijativa je podsetila da se vodi i krivični postupak protiv još anarhista koji se takođe sumnjiče za krivično delo “ometanje pravde”, zato što su u Vršcu tokom septembra 2009. lepili plakate sa natpisom “Sloboda uhapšenim anarhistima”.

Ova organizacija je ocenila da je u Srbiji na delu neprestana “represija” države nad levičarskim pokretom, a da su sva suđenja protiv anarhista u Srbiji zapravo politički montirani procesi.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga