DAVOR GJENERO: Može li Milanović bez uvreda govoriti o BiH?

"Milanović jednostavno vrijeđa, i to sve po redu, od posrednika međunarodne zajednice, koje naziva nižim činovnicima koji drže ravnala i šestare, do građana susjedne države"

12. dec 2020

Ugledni hrvatski politolog i politički analitičar Davor Gjenero, u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba, komentirao je izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je ponovo izazvao žestoke reakcije svojim malicioznim komentarima o Bosni i Hercegovini.

On je, uz ostalo, ocijenio da je uređenje te zemlje kao građanske države „daleki san i lijepa stvar“, ali da „prvo treba sapun, a onda parfem“.

„Nevjerojatno je da Predsjednik Republike Hrvatske ne može izgovoriti nekoliko rečenica o Bosni i Hercegovini, a da one ne zazvuče uvredljivo. Još nevjerojatnije je da se radi o čovjeku koji je karijeru započeo u diplomaciji, Tuđmanovoj, doduše, ali formalno diplomaciji. Znamo da je diplomatski jezik definiran time da se onime što izgovorite ne smije nikoga uvrijediti. Milanović jednostavno vrijeđa, i to sve po redu, od posrednika međunarodne zajednice, koje naziva nižim činovnicima koji drže ravnala i šestare, do građana susjedne države“, istakao je Gjenero.

Prema njegovim riječima, Hrvatska, nažalost, nema definiranu politiku prema Bosni i Hercegovini, nije bila sposobna razdvojiti dva pitanja: pitanje odnosa prema Bosni i Hercegovini, koja je važan ekonomski i geopolitički partner, od odnosa prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

„U politici i odnosu prema susjednim državama, stereotipi nisu rijetkost. Posve je, međutim, neuobičajeno da u okvirima stereotipa ne govore samo malograđani, nego i oni koji same sebe smatraju državnicima. Da je ostao na tome što je u početku rekao, da je odnose u Bosnu i Hercegovinu moguće urediti, da je Dayton moguće promijeniti, samo dogovorom svih triju konstitutivnih naroda, a da trenutno, pa ni u duljem periodu, ne vidi mogućnost za takvo što, Milanović bi ostao na čvrstom tlu političke korektnosti“, analizira naš sagovornik.

Smatra da bi Milanović daleko više napravio, kad bi rekao ono što je govorio njegov prethodnik Stipe Mesić – kad bi pozvao Hrvate u BiH da svoje odnose rješavaju u Sarajevu, kao svom glavnom gradu.

„I kad bi ih uputio na savezništvo i suradnju prije svega s Bošnjacima, koji žele opstanak Bosne i Hercegovine, tada bi davao doprinos konsolidaciji odnosa u susjednoj državi. Ovako posve nepotrebno antagonizira Bošnjake i stvara klimu u kojoj se čini da je Zagreb, koji želi jedinstvenu, održivu, suverenu Bosnu i Hercegovinu, kao državu koja je važan partner Hrvatskoj, veći neprijatelj Bosni i Hercegovini nego oni koji dovode u pitanje suverenitet Bosne i Hercegovine, i potiču centrifugalne sile u njoj, dio Bosne i Hercegovine vide u ‘srpskom svetu’, a sebe predstavljaju kao ‘predsjednika svih Srba'“, zaključio je Gjenero.

(Radiosarajevo.ba, foto: N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga