Davor Dragičević: Ne rušim državu, šta Vučić traži ovde

"Oni su privatizovali državu, ovo nije njihova država. Institucije su zločinačke i nisu u službi države"

28. dec 2018

Otac ubijenog mladića Davida Dragičevića, Davor Dragičević, odbacio je navode da organizovanjem protesta protiv vlasti u Republici Srpskoj ruši institucije tog entiteta i samu Republiku Srpsku.

„Oni su privatizovali državu, ovo nije njihova država. Institucije su zločinačke i nisu u službi države. Ne poštuje se zakon, Ustav, ovo nema nijedno obeležje države nema“, rekao je Dragičević za sarajevsku TV 1.

Dragičević nije komentarisao navode koji se tiču učešća policijskih snaga iz drugih gradova BiH i Srbije u dešavanjima na Trgu Krajine pre dva dana u Banjaluci, kada je došlo do sukoba policije i gradjana.

On je povodom toga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao informacije da su medju policijskim snagama na Trgu Krajine bili i pripadnici policije Srbije, rekao: „Šta Vučić ima da traži ovde? Ko je on? I on će tamo (u Srbiji) dobiti šta treba“.

Dragičević je potvrdio da ima veze sa Sarajevom, ali ne onakve za kakve ga optužuju pojedinci.

„Naravno da imam veze sa Sarajevom. Rodjen sam u Sarajevu. Moj advokat (Ifet Feraget) je iz Sarajeva, a rodjen je u Banjaluci“, kazao je Dragičević.

Komentarišući tvrdnje advokata Anta Nobila koji je ranije bio u Dragičevićevom medjunarodnom timu, prema kome je grupa „Pravda za Davida“ prerasla u pokret protiv države, Dragičević je kazao da „Nobilo nije njegov advokat i da mu je bolje da šuti“.

Otac Davida Dragičevića kritikovao je i medjunarodnu zajednicu, upozorivši da su oni ti koji finansiraju one koji su ga uhapsili na Božić po gregorijanskom kalendaru.

„Počistili su sve sa Trga Krajine. Ali sve će se vratiti u još većem broju, obeležja mog ubijenog deteta“, kazao je Davor Dragičević.

Davor Dragičevič je uhapšen 25. decembra na Trgu Krajine zbog, kako je navela policija, ugrožavanja bezbednosti ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, a posle 24-časovnog pritvora pušten je na slobodu.

Isti dan u policiju je privodjena majka pokojnog mladića Suzana Radanović, nekoliko članova „Pravda za Davida“, kao i nekoliko opozicionih političara.

Ta hapšenja pokrenula su masovna okupljanja gradjana Banjaluke, a 25. decembra u sukobima je povredjeno nekoliko gradjana, poslanik Pije demokratskog progresa u parlamentu RS Draško Stanivuković i jedan policajac.

Okupljanje gradjana je nastavljeno i prethodna dva dana u 18 časova kod Trga Krajine, odakle idu u protestnu šetnju, jer im policija ne dozvoljava zadržavanje na Trgu.

Za nedelju je najavljen veliki skup „Pravda za Davida“, a Davor Dragičević je saopštio da je dobio odobrenje policije za okupljanje na Trgu Krajine.

Hiljade građana i večeras u Banjaluci tražilo pravdu za Davida

Više od 5.000 građana i večeras je u Banjaluci bilo u protestnoj šetnji s roditeljima ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića i tražilo pravdu za njihovog sina.

Na kraju protestne šetnje Davidov otac Davor Dragičević rekao je da „oprosta i zaborava nema“.

„Oprosta i zaborava nema. Ubili ste dete od 21 godinu, studenta dva fakulteta. Ubili ste moje seme. Ubili ste ovu sveću, moje ognjište, iščupali ste mi dušu i srce. Časni Petre Kočiću, jazavci su preko puta“, rekao je Dragičević u parku Petar Kočić.

Preko puta parka nalazi se Trg Krajine, koji su i večeras blokirali pripadnici specijalne policije i Policijske uprave Banjaluka. Na tom trgu su mesecima održavani skupovi „Pravda za Davida“.

„Zločinci i ubice nemaju ni veru ni naciju. Pozivam sve građane ove zemlje da daju podršku Murizu (Memiću), kao i svim roditeljima kojima su deca ubijena“, rekao je Davor Dragičević.

On je naveo da je jedina satisfakcija koju može da doživi „pravda za Davida“.

Kolona građana večeras je od Trga Krajine krenula prema hotelu Talija, čiji je vlasnik kum ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, a potom do Republičkog javnog tužilaštva i pored Palate republike do zgrade Vlade RS.

Odatle su se vratili u park Petar Kočić, gde je završen skup.

Sve vreme građani su skandirali: „Pravda za Davida“, „Ubice, ubice“, „Lukaču, ostavka“, a pevali su i Davidovu pesmu „Klinac iz Geta“.

Večerašnje okupljanje proteklo je bez incidenata.

Dragičević je najavio da će u nedelju biti održan veliki skup „Pravda za Davida“ i da je za to okupljanje dobio dozvolu policije.

David Dragičević je nestao u noći 18. marta, a njegovo telo pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas kod tvrđave Kastel.

Policija je dva dana posle pronalaska tela saopštila da je reč o nesrećnom slučaju i da ne postoje elementi krivičnog dela, ali je tužilaštvo kasnije otvorilo istragu o ubistvu mladića.

Porodica mladića tvrdi da je David Dragičević otet, mučen, udavljen i da je njegovo telo potom bačeno u Crkvenu.

Roditelji tvrde da je njihovog sina ubila policija, a od 26. marta svake večeri u Banjaluci održavaju se skupovi „Pravda za Davida“.

(Beta, Foto: RSE)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga