Davidović se opet nije pojavio na suđenju, ročište odloženo

Nije došao jer "sređuje papire da s emože vratiti u Italiju"

25. maja 2016

Viši sud u Novom Sadu saopštio je danas da se neformalni lider neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović danas ponovo nije pojavio na suđenju,a njegov advokat je naveo da nije mogao da dođe “zbog sređivanja papira u Italiji”, pa je ročište ponovo odloženo, ovaj put za 6. juli ove godine.

Suđenje je trebalo da počne jutros u 9.30 sati, a Viši sud je potvrdio da je u terminu zakazanog pripremnog ročišta trajala evakuacija svih zaposlenih u sudu i svih stranaka koje su se nalazile u sudu jer je pre toga stigla anonimna dojava da je u zgradi postavljena bomba.

Nakon što su se stvorili uslovi za vraćanje u sudnice, u 11 sati branilac optuženog Gorana Davidovića, advokat Branibor Jovičić, izjavio je da je u kontaktu sa svojim branjenikom, koji ga je obavestio da “zbog završetka sređivanja papira u Italiji” nije bio u mogućnosti da se odazove pozivu suda za danas zakazano pripremno ročište, naveo je Viši sud u saopštenju za javnost koje je dostavljeno agenciji Beta.

Dodaje se da je advokat naveo da će Goran Davidović “sigurno moći da pristupi na sledeće pripremno ročište jer je sada u završnoj fazi sređivanja dokumentacije koja bi mu omogućila povratak u Italiju”.

Jovičić je tražio odlaganje današnjeg pripremnog ročišta, a sud je taj zahtev usvojio jer je suđenje u odsustvu “jedna od krajnjih (izuzetnih) mera koja se koristi restriktivno”, kao i zbog činjenice da suđenju u prisustvu okrivljenog uvek treba dati prioritet “kada postoje objektivne mogućnosti za to”, piše u saopštenju koje je potpisala Ivana Karapandžić, portparolka Višeg suda u Novom Sadu

Viši sud je 29. aprila 2009. godine doneo rešenje o suđenju u odsustvu.

Vojvođanski istraživačko-analitickci centar (VOICE) danas je objavio da za Goranom Davidovićem, kome se zbog napada na učesnike antifašističke šetnje oktobra 2007. godine još uvek sudi za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, nikada nije bila raspisana poternica, iako se u poslednjih osam godina nije pojavljivao na zakazanim ročištima.

Iz Višeg suda su za VOICE kazali da se na osnovu uvida u spise predmeta zaključuje da poternica nije raspisana, iako su postojali svi uslovi za to.

„Iz spisa proizlazi da od strane policije nije bila raspisana poternica za okrivljenim Goranom Davidovićem, niti je bila raspisana međunarodna poternica koju inače može da raspiše Ministarstvo unutrašnjih poslova“, navodi se u odgovoru Višeg suda.

VOICE je podsetio da je Davidović je itekako bio dostupan Višem sudu, ali iz nepoznatih razloga nijednom nije doveden u sud radi davanja iskaza, iako je služio zatvorsku kaznu u Somboru zbog ranije presude za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti zbog upada na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, novembra 2005. godine.

Davidović je ranije najavio da će se pojaviti na pripremnom ročištu koje je danas ponovo odloženo, zbog njegovog nepojavljivanja.

Na pitanje VOICE-a da li će, ako se Davidović pojavi na pripremnom ročištu, on biti uhapšen ili će na bilo koji drugi način biti obezbeđeno njegovo prisustvo u daljem postupku, iz Višeg suda nisu želeli da licitiraju.

VOICE je naveo da je za danas zakazano pa pomereno ročište u Višem sudu u Novom Sadu bio “ne zna s ekoji pokušaj” da konačno bude održano pripremno ročište u predmetu protiv Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića.

Postupak protiv ostalih optuženih u međuvremenu je obustavljen jer je ustanovljeno da su prekršajno osuđeni zbog istog incidenta.

Od pre nekoliko meseci dodeljen je i treći sudija u ovom postupku Slobodanka Gutović, ali to nije dovelo da ubrzanja postupka, piše VOICE.

(Autonomija/Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga