Davenport: Dunavska strategija je odlična prilika za razvoj

Razgovarao sa Pastorom, Vučevićem, Čankom

25. nov 2013

Šef Delegacije Misije Evropske unije u Srbiji, ambasador Majkl Davenport izjavio je danas u Novom Sadu da je Dunavska strategija odličan preduslov za socijalno-ekonomski razvoj podunavskog regiona.

Davenport je na otvaranju Dunavskog biznis foruma rekao da postoji dugačka tradicija saradnje u podunavskom regionu i podsetio da je EU napravila Dunavsku strategiju, koja predstavlja okvir koji podrazumeva finansiranje socijalno-ekonomskih projekata.

„Zajednički se možete suočiti sa prirodnim katastrofama, ali i sa pitanjima bezbednosti, razvijanju transportnih koridora, energetskih mreža, turističkih potencijala… Ovo je jedinstvena prilika da unapredimo stabilnost, bezbednost i prosperitet za ovaj region, u 11 prioritetnih oblasti koje definiše Dunavska strategija“, poručio je Davenport.

Prema njegovim rečima, Srbija je važan deo procesa Dunavske strategije i veoma je aktivna u tom procesu.

Na drugom po redu Dunavskom biznis forumu predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor uručio je Majklu Davenportu priznanje „Dunavski cvet“, koje mu je dodeljeno zbog rada na promovisanju Dunavske strategije.

Davenport je danas u Novom Sadu otvorio i skup „Zajedno protiv nasilja nad ženama“, koji je organizovala Ženska parlamentarna mreža i poručio da EU podržava nastojanja da rodna ravnopravnost u Srbiji „postane stvarnost“.

On je na toj konferenciji ocenio da je stvorena jaka mreža političarki u Srbiji, koja je zasnovana pre svega na međusobnoj solidarnosti.

Davenport je danas u Novom Sadu odvojeno razgovarao sa Ištvanom Pastorom, zatim sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem, kao i sa predsednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadom Čankom.

Na Univerzitetu u Novom Sadu Davenport je obišao Centralnu biblioteku, u kojoj je, zahvaljujući donaciji EU projekta “Unapređenje infrastrukture visokoškolskih ustanova u Srbiji – EU HETIP”, instalirana najsavremenija multimedijalna oprema za digitalizaciju knjiga i očuvanje građe u vrednosti od oko 1,7 miliona evra.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga