Darkwood Dub i Bisera Veletanlić u Novom Sadu

Posle Novog Sada, gde će nastupiti u Studiju M, turneja Darkwooda i Bisere putuje 2. novembra u Niš, a sledi dan kasnije Paraćin, pa 15. novembra Kikinda i 16. Bečej

18. okt 2012

Beogradska grupa Darkwood Dub i legendarna pevačica Bisera Veletanlić kreću na veliku promotivnu turneju albuma “Vidimo se!”, koja će obuhvatiti 15 gradova u Srbiji, počev od 26. i 27. oktobra u Novom Sadu, a biće završena sredinom decembra u Beogradu.

Posle Novog Sada, gde će nastupiti u Studiju M, turneja Darkwooda i Bisere putuje 2. novembra u Niš, a sledi dan kasnije Paraćin, pa 15. novembra Kikinda i 16. Bečej.

Ulaznice za novosadske koncerte koštaju u pretprodaji 1.000 dinara, dok će na dan koncerta cena biti 1.200.

Bisera Veletanlić gostuje na albumu “Vidimo se!” u pesmi “Nešto sasvim izvesno” – najavnom singlu koji je osvojio simpatije i publike u regionu, kao i muzičke kritike, pa je Aleksandar S. Janković naveo da je reč o najfascinantnijem (multigeneracijskom) krosoveru u istoriji srpske moderne muzike.

“Meta pop, ili kripto tehno ili onirički rok albuma ‘Vidimo se’ bespogovorno je najbolje delo benda koji hodi ka postojanju od četvrt veka”, istakao je Janković, ističući da Darkwood Dub “konačno zvuči besprekorno i determinisano kao da je konačno spoznao jednostavnu i suštastvenu istinu”.

Album “Vidimo se”, sniman u studiju Elektropionir, sadrži devet pesama, a osim Bisere Veletanlić, gostovali su i Murillo Mathias na vokalnim deonicama, kao i Nemanja Banović (truba), Feđa Frenklin (udaraljke) i Branko Trijić (đembe).

Darkwood Dub (Dejan Vučetić, Bojan Drobac, Milorad Ristić, Lav Bratuša i Vasil Hadžimanov), sledeće godine obeležavaju 25 godina postojanja.

Osnovani 1988. godine, prvih nekoliko godina eksperimentisali su rege i dab zvucima kombinovanim sa soničnim gitarama i asocijativnim i emotivnim tekstovima.

Prvi album “Paramparčad” (Take it or leave it records) objavili su 1994. godine, a do tada su već stekli popularnost u beogradskim andergraund koncertnim prostorima, iako su slabo bili prisutni na radio i TV stanicama.

Drugi album “U nedogled” (B92, 1996) doneo je dalji razvoj u kombinovanju različitih muzičkih struktura i aktuelnih žanrova u plesnoj muzici, i prvi put uključuje savremene muzičke tehnologije koje od tog trenutka postaju integralni deo zvuka benda. Album je od gotovo svih muzičkih kritičara proglašen za najbolji 1996. godine, a Darkwood Dub su iste godine prvi put krenuli na turneju po Srbiji.

Darkwood Dub 1997. godine pravi muziku za pozorišnu predstavu “Trainspotting”, u režiji Đorđa Marjanovića, koja se sa nekoliko remiksa pojavila i na izdanju “Darkwood Dub” (B92, 1997). Naredni album “Elektropionir” (B92, 1999) lansirao je favorite beogradske alternative u mejnstrim, sa čak četiri veoma uspešna singla. Tokom naredne dve godine, bend je intenzivno nastupao po Srbiji, ali i po svim zemljama na prostoru bivše Jugoslavije. Istovremeno je osnovao i sopstveni tonski studio “Elektropionir”, u kojem je potom snimio sve kasnije albume.

Život počinje u tridesetoj” (B92, 2002) bio je najprodavanje izdanje te godine i još jedan album Darkwood Duba koji je kritika proglasila najuspešnijim te godine. Turneja koja je usledila bila je najobuhvatnija u istoriji benda – svirali su u više od 20 gradova u Srbiji, uz niz gradova u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni, Makedoniji, Crnoj Gori, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Austriji.

Posle albuma “O danima” (B92, 2004) usledila je još jedna uspešna turneja po zemljama bivše Jugoslavije, ali i po Švajcarskoj, Austriji i Holandiji.

Naredne četiri godine Darkwood Dub je proveo svirajući koncerte, pišući muziku za različite pozorišne predstave, javne događaje i video radove.

Nakon rekonstrukcije studija “Elektropionir”, bend je objavio i sedmi album “Jedinstvo” (B92, 2008), a krajem 2008. godine grupi se kao stalni član pridružio cenjeni klavijaturista Vasil Hadžimanov.

Tokom 2009. i 2010, promovišući album “Jedinstvo”, Darkwood Dub je nastupao u svim zemljama bivše Jugoslavije, kao i u Austriji. Završio je snimanje albuma “Vidimo se”, objavljenog krajem 2011. godine pod etiketom Odličnog hrčka. Bio je dostupan i za besplatno preuzimanje sa interneta, u izdanju Exit etikete.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga