DARKO GAVRILOVIĆ: Nacionalisti znaju samo za rikverc

"Suprotno njihovom glavinjanju u glibu mržnje, odlazak Borisa Miloševića u Knin je korak napred, jer čini proces regionalne stabilnosti mogućim”

14. avg 2020

Direktor Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje, istoričar Darko Gavrilović izjavio je da nacioanlisti u Srbiji i Hrvatskoj drže građane “u glib u mržnje” i dodao da nacionalisti znaju samo za “rikverc”.

“Nacionalisti nemaju ni jednu drugu brzinu u automobilima kojima se voze osim rikverc. Zato desetlećima nakon rata mi i dalje živimo rat. Suprotno njihovom glavinjanju u glibu mržnje, odlazak (Borisa) Miloševića u Knin je korak napred, jer čini proces regionalne stabilnosti mogućim”, rekao je Gavrilović u intervjuu za nedeljnik Hrvatska riječ iz Subotice.

Dodao je da ga nisu iznenadile uvredljive reakcije zvaničnika iz Beograda na odlazak Borisa Miloševića, potpredsednik Vlade Hrvatske iz Samostalne demokratske srpske stranke, na obeležavanje godišnjice operacije “Oluja”.

“Nisu me iznenadile reakcije onih koji su navikli da koordiniraju politikom Srba u regiji. Njima takav potez Srba ne odgovara, jer u situaciji kada se očekuje od Srbije da prizna Kosovo, treba im potencijalni fitilj u regiji koji bi mogao po potrebi da skrene medijsku pažnju sa pitanja kosovske nezavisnosti i na taj način da se olakša proces priznanja”, ocenio je Gavrilović.

Prema njegovim rečima, preduslovi za normalizaciju odnosa iozmeđu Srbije i Hrvatske su da se prestane sa nacionalističkim narativima u medijima, da se razviju kurikulumi u školama, naročito iz istorije, koji će “balansiranim pristupom gasiti preživele vatre iz devedesetih” i uljuđivanje političkih nastupa, gde će se zabraniti nacionalistički istupi koji potenciraju mržnju.

“Imajte na umu: demokratija nije pravo da svašta pričamo, a pogotovo ne da širimo mržnju već da pričamo ono što doprinosi boljitku članova zajednice bez obzira na nacionalnost, boju kože ili manjinsku opredeljenost”, rekao je Gavrilović.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Kuda?
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga