Darko Gavrilović: Kolinda i Aleksandar ništa nisu naučili

Vučić vreme računa od sopstvenog dolaska na vlast

26. juna 2016

Zaista veliki korak unapred učinili su Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić, kada su napaćenom, gladnom i golorukom srpskom i hrvatskom narodu podarili deklaraciju u vezi sa određivanjem koja pitanja su ključna u rešavanju srpsko-hrvatskih odnosa. Prvo, napaćena i gladna su ova dva naroda posle ratova i privatizacije koja se pretvorila u tajkunizaciju, što je jadno. A goloruki su, jer nemaju ni približno tako ubojitu moć kakvu su imali 90-ih, što je plemenito, jer za nama je vreme plamenito iz kojeg ništa nismo naučili.

Prvi nisu ništa naučili Kolinda i Aleksandar. Da su naučili, onda bi znali sledeće: da su pre njihovih selfija i hepeninga tokom sastanka gde je svečano ispaljena deklaracija, sve u prisustvu pograničnih folklornih društava i etno biznis političara, još u prvoj deceniji 21.veka, srpski i hrvatski političari stvarno radili na poboljšanju odnosa. Tada su konkretne korake u pravcu poboljšanja odnosa ostvarili Boris Tadić i Jadranka Kosor, a potom ponovo Tadić i Ivo Josipović. Potom srpska narodna skupština i hrvatski sabor osnovali su zajedničko telo koje je radilo na unapređenju odnosa, a lepa saradnja je ostvarena i u pograničnim projektima i na naučnom polju.

Ali, za ovu vlast u Srbiji to se nije desilo. Ona broji vreme od sopstvenog dolaska na vlast. Vreme se tu računa od kada je Vulin grdio Hrvate, od prošlogodišnjeg bušenja guma na hrvatskim automobilima u Subotici i od neumornog rada čekićem po tablama na kojima su ćirilićna slova u Hrvatskoj. Drugim rečima, Vučićev SNS i Kitarovićkin HDZ prvo su nas, nakon godina mukotrpnog puta pomirenja, šutnuli u predratnu devedesetu, a potom u nedostatku nekog pozitivnog ekonomskog pomaka, pomakli na početak pomirenja. I to ne sporazumom koji bi bio obavezujući već samo deklaracijom (prev. izjavom) kako je teško vreme za nama i kako moramo da radimo na pomirenju. Bravo!

Sva sreća pa ova dva naroda nemaju istorijsko pamćenje i zaboravljaju šta je urađeno na tom polju u poslednjih deset godina. Niko se ne seća, jer se vreme računa od prve godine Vučićeve vlade. Divota li je Vučiću. Zavidim mu, jer za par godina objasniće Srbima kako je Srbija konačno pošla na put ka EU, pokazaće nam po prvi put Beograd na vodi, obećati po prvi put veće plate, po prvi put ući u vlast sa SPS i konačno, nakon dugih godina tenzija između Srbije i Hrvatske, odlučiti po prvi put se sresti sa nekim hrvatskim zvaničnikom sa kojim će doneti deklaraciju, iliti običnu izjavu, kako nam je bilo teško.

(autor je član Predsedništva Socijaldemokratske stranke) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali šef
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga