Darivanje kao protest

Selma Banić je 3. aprila oko podneva dostavila Gradskom uredu za kulturu upakovani vlastiti izmet, kao izraz protesta protiv gradske kulturne politike

05. apr 2012

Umetnica Selma Banić izrazila je protest protiv gradske kulturne politike u Zagrebu akcijom darivanja sopstvenog izmeta Uredu za kulturu.

Selma Banić je 3. aprila oko podneva dostavila Gradskom uredu za kulturu upakovani vlastiti izmet, kao izraz protesta protiv gradske kulturne politike.

Ta akcija je jedna u nizu nastojanja da se skrene pažnja šire javnosti i izazove reakcija nadležnih na netransparentnost, klijentelizam i korupciju u Gradu Zagrebu, koje su podstaknute objavom rezultata za javne potrebe u kulturi Grada Zagreba.

“Udaljavajući se s mesta darivanja prema gradskoj gužvi, preostalo mi je još samo iznova utvrditi: ‘Smrdi, smrdi. Ko salpa pun govana’”, navela je Selma Banich povodom akcije.

Nedavno je i Siniša Labrović skrenuo pažnju na kresanje budžeta za kulturu performansom “Hodočašće Sv. Milanu”, tokom kojeg je bos, a delom i hodajući na kolenima, prešao deo centra grada do Trga Stjepana Radića i zgrade gradskih vlasti.

Noseći transparent sa fotografijom gradonačelnika Milana Bandića, predstavljenog u liku Gospe, Labrović je pročitao jedan biblijski psalam i izgovorio molitvu gradonačelniku, a potom je krenuo na hodočašće oko zgrade Gradskog poglavarstva. Okupljeni su mu nudili ponude tokom tog poduhvata, u želji da mu olakšaju muke.

(SEEcult.org)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga