- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Danijel Server: Srpski svet je opasnost za nesrbe i regionalnu bezbjednost

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, postao je glavni glasnogovornik za ideju koja se pripisuje predsjedniku Vučiću: “Srpski svet”. Ovo je podgrijana verzija „velike Srbije“ Slobodana Miloševića koju nije uspio da realizuje, jer je izgubio sva četiri rata u 1990-im. Vulin je jasan da namjerava i vojno osvajanje, ukoliko bude potrebno. Srbija, kaže on, mora “imatu vojnu sposobnost da sačuva i sebe i Srbe gdje god oni žive”.

Srbi naravno žive na mnogim mjestima – među ostalim i u SAD-u i Kanadi – ali Vulinovo pravo značenje jasno je svima na Balkanu. To znači da bi Srbija trebala biti sposobna da brani Srbe u susjednim zemljama: uglavnom u Bosni, Crnoj Gori, na Kosovu i u Hrvatskoj.

U klasičnom maniru agresora, Vulin tu potrebu obrazlaže štetom nanesenoj Srbima. Samoviktimizacija je klasična preteča nasilja. Memorandum Srpske akademije (SANU), koji je Milošević koristio da opravdava svoje ratove fokusirao se na tvrdnju da su Srbi bili žrtve nepravde u Jugoslaviji.

Hitler je opravdao svoju agresiju na Čehoslovačku i Poljsku obrazloženjem da su Njemci bili žrtve. Staljin je tvrdio da su žrtve bili komunisti, kad se pridružio nacistima u invaziji na Poljsku. Činjenice, u osnovi takvih zahtjeva, nijesu bitne. Njihova je glavna svrha opravdati agresiju, a ne tražiti pravdu.

U međuvremenu, srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik preventivno upozorava američkog ambasadora da neće prihvatiti odluku o zamjeni „visokog predstavnika“ međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (Ured OHR), koji je odgovoran za sprovođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik tvrdi da će sam braniti Dejton. Ono što on misli je, da će braniti svoju verziju sporazuma, kojom, tvrdi da je Republika Srpska (RS), 49 posto teritorije koji predstavlja, suverena i da bi trebala biti nezavisna. To nećete naći u Dejtonskom sporazumu. Dodik bi nesumnjivo odveo nezavisnu RS u „srpski svet“. Nema veze što Dejtonski sporazum garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Na Kosovu je srpski cilj također podjela. Srbija želi četiri opštine s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru. U Crnoj Gori prosrpska koalicija sada ima većinu od jednog glasa u parlamentu.

Većina njih su takođe saradnici „srpskog sveta“, ali čini se da njihova svrha nije podijeliti Crnu Goru, već je pretvoriti u čvrsto srpsko uporište, uprkos otporu i onih koji se identifikuju kao Crnogorci, ali i albanske, bošnjačke, i ostalih manjina. „Srpski svet“ ne voli priznavati da i nesrbi imaju prava- takođe, ili da su ponekad žrtve.

Predsjednik Vučić izabran je na proevropskoj platformi. Ali ju je napustio godinama već. Sada je neskriveni podržavalac etničkih podjela na cijelom Balkanu. Poruke će pak prije prenositi preko Vulina i Dodika. I on sam je oprezan u ophođenju sa vlastitim manjinama u Srbiji, kao što je to bio i Milošević.

Ne želite početi raditi gadne stvari kod kuće, ako planirate gadosti prema svojim susjedima, jer bi to moglo oslabiti kućni front. Ali Vučić je sve više u savezništvu sa Kinom i Rusijom, koje su obje puno bliže njegovim pogledima na etnicitete i manjine, od Brisela ili Vašingtona.

Suština je u sljedećem: “Srpski svet“ je opasnost za nesrbe i prijetnja regionalnom miru i stabilnosti. Amerikanci i Evropljani to moraju prepoznati kao neliberalnu, antidemokratsku ideju i suprotstaviti se njoj i njenim zagovornicima najbolje što mogu. To još uvijek ne rade.

(Originalni naslov teksta profesora Servera objavljenog na https://www.peacefare.net/: The “Serbian world”* is a peril to non-Serbs and regional security)

(Antena M, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!