Dani Radomira Konstantinovića

Filozofija palanke danas aktuelnija nego ranije

27. okt 2014

Nakon što je, zbog političkih trvenja, tri puta propao pokušaj da Radomiru Konstantinoviću bude dodeljeno zvanje „Počasnog građanina Subotice“, grad sada nastoji da se autoru čuvene „Filozofije palanke“ oduži tako što će jedna ulica ili trg poneti njegovo ime i biti postavljena tabla na kući u Zmaj Jovinoj ulici broj 17 u Subotici, u kojoj je rođen.

To nastoji da sprovede u delo Savet za očuvanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića, koji je u Subotici održao sednicu na treću godišnjicu njegove smrti.

„Subotica je srećno odabrana za mesto iz kojeg će se inicirati negovanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića. Za njega je to, verovatno, jedini grad koji je uporediv sa Sarajevom, upravo zbog te svoje različitosti“, izjavila je prof. dr Latinka Perović, predsednica Saveta za očuvanje intelektualnog nasleđa Radomira Konstantinovića.

Živan Berisavljević, potpredsednik Saveta i blizak prijatelj Konstantinovića, kaže da je njegova „Filozofija palanke“ sada aktuelnija nego ikada pre.

„Bio je topao, šarmantan čovek, veoma senzitivan i siguran u ispravnost svojih uverenja. Kada sam jednom prilikom izrazio čuđenje što je jedno takvo delo kakvo je ‘Filozofija palanke’ dočekao s mukom, on mi je vizionarski rekao da će ona, na našu nesreću, tek u budućnosti biti aktuelna“, kaže Živan Berisavljević.

U okviru obeležavanja „Dana Radomira Konstantinovića“, u organizaciji Gradske biblioteke Subotica, održana je promocija knjige „Mi pa mi“ (ili: o srpskom stanovištu), autora Milorada Belančića.

„Ja sam u toj svojoj knjizi pokušao da iskritikujem ideju srpskog nacionalizma, zbog koje je neosnovano optuživan zbog ‘Filozofije palanke’, Konstantinovićevog najvažnijeg dela“, objašnjava Milorad Belančić, autor knjige „Mi pa mi“.

U okviru „Dana Radomira Konstantinovića“ biće izdata njegova sabrana dela, svake godine dodeljivaće se nagrada „Biće i jezik“, a svake druge i međunarodno priznanje s njegovim imenom.

Pored Subotice, manifestacije u njegovu čast biće održavane i u Beogradu, Zrenjaninu i Kikindi, a pored Radio Beograda, lista „Danas“ i časopisa „Rukovet“, njihov medijski pokrovitelj biće i Radio-televizija Vojvodine.

(RTV)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga