Dani Istre u Vojvodini

Dani Istre u Vojvodini ove godine traju od 4. do 7. novembra.

05. nov 2010

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Danijel Petrović i načelnik Upravnog odela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske šupanije Milan Antolović potpisali su danas Sporazum o partnerstvu kojim su definisani konkretni zajednički programi.

Sporazumom je predviđeno da se ožive programi i projekti  iz održivog razvoja šumarstva, vodoprivrede, lovstva i ruralnog razvoja, rečeno je nakon potpisivanja, koje je organizovano u Novom Sadu, u okviru tradicionalne manifestacije “Dani Istre u Vojvodini”, koja je otvorena juče i traje do nedelje.

Daniel Petrović je rekao da će kroz ovaj sporazum biti razmenjena  iskustva u oblasti ruralnog razvoja, gde Istarska županija ima značajne uspehe, jer uveliko koriste fondove EU. “U tom smislu, važno je da, koristeći njihovo iskustvo, ne pravimo iste greške”, objasnio je Petrović.

Dodao je da se putem ovog sporazuma očekuje približavanje opština i gradova Istre i Vojvodine, kako bi se tržišni višak vojvođanskih poljoprivrednih proizvoda lakše plasirao u ovom, turistički snažnom regionu u Hrvatskoj, koji ostvaruje više od 30 procenata ukupnog turističkog prihoda ove zemlje.

Milan Antolović rekao je da je u Istri osnovana Agencija za ruralni razvoj, da bi sprovodila one vrednosti koje su tradicionalno sačuvane na području Istre, koristeći iskustva italijanskih regiona. “Želeli smo da animiramo proizvođače da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da taj proizvod tržišno valorizuju i nakon toga zaštitimo oznakama izvornosti, kao najvećeg stepena zaštite koji danas Evropa poznaje”, kazao je Antolović.

U okviru “Dana Istre u Vojvodini”, potpredsednik Vlade Vojvodine Boris Barjaktarović održao je prezentaciju „Vojvodina u programima pretpristupne pomoći“ i rekao da novac iz fondova EU može biti nadogradnja za nacionalni budžet.

„Konstantno moramo imati u vidu da nam je novac iz pretpristupnih fondova dostupan, ali ukoliko u kontinuitetu ne pripremamo projekte, te pare će EU iskoristiti na drugi način“, kazao je Barjaktarović.

U okviru iste manifestacije, danas je u holu Vlade Vojvodine otvorena i izložba „Fotografija u Istri do 1918“, iz fundusa Zbirke fotografija, negativa i fotografske opreme Istorijskog muzeja u Puli, kojom je predstavljen početak razvoja fotografije na prostoru Istre.

Izložbom je obuhvaćeno razdoblje od 1862, kada je otvoren prvi fotografski atelje u Puli, do raspada Austrougarske Monarhije 1918. godine.

U okviru „Dana Istre u Vojvodini“ danas će još biti održana prezentacija Istarske kulturne strategije, kao i koncert pijanistkinje Elde Krajcar Percan, a u Senti će biti održan muzičko-gastronomski performans grupe Šikuti Mašina.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga