Dani evropske baštine u Sremskim Karlovcima

Sremski Karlovci ovogodišnja prestonica Dana evropske baštine...

09. sep 2011

Centralna manifestacija “Dana evropske baštine” za Srbiju biće održana sutra u Sremskim Karlovcima, a tema je “Riznica nasleđa Evrope – integrativna zaštita kulturnog i prirodnog nasleđa”.

Program će započeti obilaskom manastira Krušedol, prezentacijom konzervatorskih radova i izložbom “Iz manastirske riznice”, a obuhvatiće i obilazak Kapele mira, mesta potpisivanja Karlovačkog mira 1699. godine, kao i radove na obnovljenoj Sabornoj crkvi svetog Nikole, koja ove godine obeležava 250 godina postojanja.

Sremski Karlovci će predstaviti i svoju Zavičajnu zbirku, koja kroz muzejske eksponate govori o životu jednog mesta, kao i Muzej meda i vina i prirodno nasleđe u Starom mlinu. Poseban deo manifestacije biće posvećen mladima kroz realizaciju projekta “Čuvari baštine: Pronađi skriveno blago”.

Sremski Karlovci odabrani su za pozornicu centralne proslave “Dana evropske baštine” jer svojim prirodnim okruženjem i kulturnim nasleđem poseduju urbanističke, arhitektonsko-stilske i kulturno-istorijske vrednosti, u kojima se ogleda kulturni, prosvetni i duhovni život 18, 19. i 20. veka, saopštilo je ministarstvo. Na početku novog milenijuma, Karlovci predstavljaju dobar primer brige, zaštite, promocije i korišćenja pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, nematerijalne i prirodne baštine, kao i turističke destinacije i mesta za edukaciju mladih, objašnjava se u saopštenju.

Pored Sremskih Karlovaca, ovaj dan će obeležiti i žitelji još Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Kikinde, Kruševca, Niša, Bača, Čačka,  Kragujevca, Smedereva, Prokuplja, Leskovca i Kraljeva. Domaćini manifestacije su ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković i predsednik Opštine Sremski Karlovci Milenko Filipović.

“Dani evropske baštine” su zajednički program Saveta Evrope i Evropske komisije. Oni se obeležavaju u 50 evropskih država programima čiji je cilj da se javnosti u svim evropskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasleđe i da se istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, kao jednog od činilaca evropskog identiteta.

Organizatori ovogodišnjih Dana evropske baštine su Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva, Opština Sremski Karlovci, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Galerija Matice srpske i nevladina organizacija Evropa Nostra.

Prigodan program povodom “Dana evropske baštine” pripremila je i Galerija Matice srpske u Novom Sadu, gde će sutra biti organizovana projekcija filma “Katarina Ivanović – prva srpska slikarka”. Galerija će organizovati i stručno tumačenje izložbe “Sekvence modernizma. Vujičić kolekcija srpske umetnosti 20. veka”, autorke Lidije Merenik.

U nedelju će u mađarskom gradu Pečuju biti otvorena izložba “Sava Tekelija – veliki srpski dobrotvor”. Izložbu je priredila Galerija Matice srpske u saradnji sa Samoupravom Srba u Pečuju povodom obeležavanja 250. godišnjice rođenja Save Tekelije.

Sava Tekelija (1761–1842) bio je jedan od najuglednijih, najobrazovanijih i najbogatijih Srba toga vremena u Ugarskoj. U istoriju srpskog naroda upisao se kao veliki narodni dobrotvor i osnivač prvih srpskih prosvetnih institucija – Tekelijanuma u Budimpešti. Bio je i prvi doživotni predsednik Matice srpske, pisac, borac za očuvanje srpskog duha, jezika, kulture i tradicije. Godine 1840. zaveštao je svojoj zadužbini, Tekelijanumu, svu svoju imovinu, a Matici srpskoj poverio staranje o njoj.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga