Danas: Zbrka sa biračkim spiskovima odvratila birače

Nekih građana nije bilo u biračkom spisku, čak iako su dobili poziv za glasanje

04. apr 2017

Osim što se veliki broj preminulih i ovaj put našao na biračkim spiskovima, novina na ovim izborima jeste i to što na spiskovima nije bilo upisano dosta mladih, kao i da je mnogima promenjeno biralište, pa su zbog toga i odustajali od glasanja.

To su nam potvrdili kako čitaoci, tako i javne ličnosti koje su bili svedoci ovakvih „propusta“ na izbornim mestima.

Zoran Kesić, autor emisije „24 minuta“, na dan izbora je okačio video-zapis na kojem njegov otac, ispred biračkog mesta, objašnjava kako ga nema na spisku za glasanje. Kako se kasnije utvrdilo, biračko mesto mu je promenjeno, ali i pored najbolje volje, nije uspeo da glasa.

– Došli smo kući, pozvali broj Ministarstva za državnu upravu gde su utvrdili da mu je promenjeno biračko mesto. Obrazloženje je bilo, promenio je adresu boravišta. Što je potpuna nebuloza, jer živi na istoj adresi 60 godina. Ipak se spremio da ode na novo biračko mesto ne bi li glasao, ali je usled nervoze i usplahirenosti, uspeo da u sopstvenom stanu izgubi ličnu kartu. Tako da nije ni glasao, priča Kesić. Kaže da je ocu skočio pritisak, „ali je pretekao“.

– Čitava situacija bila je u isto vreme i smešna i tužna. To je paradigma društva u kome živimo, kombinacija nepravde i baksuzluka. Mom ocu je u jutarnjim časovima na dan izbora stigao i SMS – nemojte da izlazite na izbore, otkrili smo nepravilnosti na 27 izbornih mesta, u potpisu Saša Janković, Demokratska stranka Vračar. Mnogi moji poznanici su dobili sličnu poruku, gde ih navodno Jankovićev štab poziva na bojkot izbora, naglašava Kesić.

Nakon što je podelio Kesićev video na svom Fejsbuk profilu, piscu Marku Vidojkoviću javljali su se brojni pratioci sa sličnim problemima.

– Pisale su mi uglavnom mlađe osobe, koje dosad nisu glasale a sada ih nije bilo na biračkim spiskovima. Scenario je uvek bio isti. Odlazili su na svoje biračko mesto, ali ih nije bilo u biračkom spisku, čak iako su dobili poziv za glasanje. Neki su odustajali, a drugi su bili uporni pa je tako jedan od njih, koji živi na Senjaku, otišao u Kaluđericu da glasa. Jer se ispostavilo da je na tamošnjem spisku – priča Vidojković. Kaže da ne želi da zvuči kao da je paranoičan, ali pita se, čemu onda telefonski pozivi sa pitanjem „da li ćete glasati za SNS?“.

– Postoje dve vrste odgovora. Prva glasi – glasaću. Čemu onda poziv? Sigurni glasači će glasati. I druga vrsta – gde su ljudi često vulgarni odgovarajući na to pitanje. Možda se baš takvi evidentiraju. Pa ih kasnije nema na biračkim spiskovima – navodi Vidojković. On zaključuje da bi time trebalo da se bave ostali predsednički kandidati i da istraže „enigmu“ zvanu birački spiskovi.

„Turneja“ zbog glasanja

Naša čitateljka Aleksandra Kariklić išla je od biračkog mesta na Vračaru, do Novog Beograda, pa ponovo na Vračar, gde je na kraju glasala. Prvobitno su joj rekli da nije na spisku već da je verovatno upisana na starom biračkom mestu u Novom Beogradu, gde je živela pre nego što se udala. Kada je utvrđeno da nije ni tamo, pozvala je RIK a zatim i Ministarstvo za državnu upravo, koje ju je vratilo na Vračar. Na kraju je uspešno glasala, iako je „borba“ da zaokruži željenog kandidata trajala nekoliko sati. Aktivisti SNS-a su je prethodno zvali na stari kućni broj, ali je njen otac rekao da neće glasati za njihovog kandidata.

(Danas)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga