Danas: Vučić pod istragom Agencije za borbu protiv korupcije

"Vučić najmanje sedam puta zloupotrebio funkciju premijera u izbornoj kampanji"

10. avg 2017

Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila je da je „u toku postupak provere“ da li je bivši premijer Srbije Aleksandar Vučić zloupotrebio tu funkciju za promociju u kampanji za predsednika, piše list „Danas“.

Kako je Agencija potvrdila listu, u toku je postupak provere da li je Vučić prekršio član Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koji zabranjuje funkcionerima da „koristi javne resurse i skupove na kojima učestvuje i susrete koje ima u svojstvu funkcionera za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata“.

„Agencija za borbu protiv korupcije mogla bi javno da upozori predsednika Aleksandra Vučića, jer je bar sedam puta zloupotrebio premijersku funkciju govoreći o predsedničkoj kampanji umesto o aktivnostima Vlade Srbije“, navodi list.

Ako Agencija utvrdi da je Vučić prekršio taj član zakona, ostaje mu pravo žalbe pred Odborom Agencije koji donosi konačnu odluku.

Agencija je bila dužna da Vučića obavesti o pokretanju postupka i da mu da mogućnost da se izjasni.

„Funkcioneru koji je izabran na javnu funkciju neposredno od gradjana i kome je prestala javna funkcija, može se izreći mera upozorenja i mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona“, rečeno je „Danasu“ u Agenciji.

List piše da je Vučić sporne izjave u predsedničkoj kampanji davao sa pozicije premijera na konferencijama za novinare, od kojih je po jedna emitovana na RTS-u, TV Hepi i TV B92, a četiri je preneo Pink.

„Danas“ je naveo i da je tu vrstu nadzora nad predsedničkom kampanjom trebalo da vrši Regulatorno telo za elektronske medije i da upozori na eventualna kršenja zakona, ali u Agenciji nema evidencije da je REM ikada to uradio.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga