Danas se navršava 20 godina od ubistva novinara Slavka Ćuruvije

Ćuruvija je ubijen "po nalogu NN lica iz vrha vlasti"

11. apr 2019

Danas se navršava 20 godina od ubistva novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“ Slavka Ćuruvije.

Ćuruvija je ubijen u Beogradu 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SRJ, ispred zgrade u kojoj je živeo i gde je bila marketing služba „Dnevnog telegrafa“.

Predstavnici novinarskih udruženja, prijatelji i kolege danas će zajedno s porodicom ubijenog novinara, kao i prethodnih godina, položiti vence i zapaliti sveće ispred spomen-obeležja u Svetogorskoj ulici 35.

U petak, 5. aprila doneta je prvostepena presuda, nakon četiri godine od početka suđenja, kojom su načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković i načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić osuđeni na po 30 godina zatvora, a glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora.

Suđenje za ubistvo Slavka Ćuruvije počelo je 1. juna 2015. godine.

Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen „po nalogu NN lica iz vrha vlasti zbog javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti“.

(Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga