Danas: Prvi korak ka reujedinjenju – Tadić i Živković se vraćaju u DS

Demokratska stranka mogla bi da bude objedinjena do kraja ove ili tokom sledeće godine

25. feb 2018

Očekuje se da se u DS vrate Nova stranka Zorana Živkovića i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, kažu za Danas izvori iz tih stranaka. Konačne odluke o tom procesu obnove ili ujedinjenja, kako kažu naši sagovornici, nisu donete, ali postoji mogućnost da do ujedinjenja dođe do novih parlamentarnih izbora, koje naši sagovornici očekuju već sledeće godine, ako ne i pre.

Ujedinjenje neće ići brzo i lako, smatraju naši izvori, te će se ovaj proces odvijati kroz faze. Jedna od faza biće zajednički poslanički klub najpre u Skupštini grada Beograda, a zatim u Skupštini Srbije kada bude nastavljen njen rad. Posle toga biće oformljen savez ovih partija koji će voditi ka ulivanju Nove i SDS u DS, a uoči parlamentarnih izbora.

Prvi korak ka ujedinjenju DS je zajednička svečana sednica glavnih odbora ove tri stranke i Zelene ekološke partije – Zeleni, koja će biti održana u nedelju 25. februara u Centru za kulturu „Lazarevac“.

Da stvari idu u tom pravcu nagovestio je i lider DS Dragan Šutanovac, koji je najavljujući koaliciju DS i Nove za beogradske izbore rekao da koalicija s Novom strankom nije taktika, već da je to strateška odluka, pošto će zajedno nastupati na sledećim parlamentarnim i opštinskim izborima. Ujedinjenje DS kao plan pomenuo je Boris Tadić kada se priključivao ovoj koaliciji.

Marko Đurišić, funkcioner SDS-a, za Danas kaže da su nedeljna sednica i dnevni red u skladu sa zajedničkom politikom ovih partija, a to je da oslobode Beograd i Srbiju. Na pitanje da je ovo znak da se ide ka ujedinjenju ovih partija, on je odgovorio: „Verujem da će zajednička politika dovesti do zajedničkog organizovanja.“

Balša Božović, predsednik Odbora DS u Beogradu, za naš list navodi da su sve demokrate ujedinjene u borbi za slobodan Beograd.

Zoran Živković, predsednik Nove, za Danas je rekao da koalicija sa beogradskih izbora treba da opstane i da se podigne na viši nivo jer ubrzo slede parlamentarni izbori. „To ne znači ujedinjenje odmah. Treba da se proverimo i među sobom i treba građani da nas provere … Trebalo bi da idemo ka nečemu što se zove savez stranaka, ka nečemu što liči na ono „više od autonomije, a manje od nezavisnosti“. Ovo bi bilo više od koalicije a manje od potpunog ujedinjenja“, naveo je on.

(Danas) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga