Danas protest solidarnosti sa stanovnicima Depresije

Na Trgu slobode u 14 časova

14. avg 2015

U organizaciji nevladinih organizacija Novog Sada i neformalnih građanskih inicijativa danas će na Trgu slobode biti održan protestni skup u znak solidarnosti sa stanarima novosadskog naselja Depresija, koji se ovih dana pod prinudom iseljavaju iz svojih stanova i bukvalno izbacuju na ulicu.

Početak skupa zakazan je za 14 časova.

Cilj protesta je da se apeluje na gradsku vlast da, u skladu sa svojim obećanjima, napokon pronađe rešenje za građane čija je egzistencija temeljno ugrožena.

Naselje Depresija nalazi se između Limana IV i Telepa, a nastalo je sedamdesetih godina, kada su tu privremeno smešteni radnici nekadašnjih građevinskih giganata „Prvog maja“ i „Neimara“, koji su tih godina izgradili gotovo pola Novog Sada.

Tada su aplicirali za dobijanje stana preko firme, uplaćivali novac u stambeni fond, međutim, kako su firme propadale, privremeni smeštaj u trošnim radničkim barakama postao je njihovo stalno prebivalište.

Depresija1Pre devet godina, nakon kraha ovih preduzeća, zemljište je kupio biznismen Aleksandar Savanović iz Zemuna koji je automatski najavio iseljenje ovih ljudi jer se bespravno nalaze na njegovoj imovini, nakon čega su pokrenuti i sudski sporovi.

Za to vreme, svaka gradska vlast – od SRS, preko DS, pa do SNS – obećavala je stanovnicima Depresije da će im obezbediti makar privremeni smeštaj i garantovala da neće biti izbačeni na ulicu.

Privatni izvršitelji nedavno su iselili stanovnike dve barake, koji su završili kao beskućnici. Uskoro se očekuje da stignu i rešenja za iseljenje ostalih stanovnika.

Nevladine organizacije Novog Sada i neformalne građanske inicijative pokrenule su i peticiju, koju će predati novosadskim vlastima.

Organizatori akcije će, ujedno, zahtevati od gradskih vlasti da prime predstavnike stanara Depresije i saopšte im kada će ostvariti svoja obećanja.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga