Danas objavio novu karikaturu, Corax: I Milošević je mahao mojim karikaturama

"Toliko o slobodi medija"

10. nov 2018

Dnevni list Danas objavio je u vikend-izdanju novu karikaturu Predraga Koraskića Coraxa, koja je slična prethodnoj, samo što ovaj put poslanici Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić kmeče u naručju Hitlera i Gebelsa, jer više nemaju flašicu u ustima.

Jučerašnja karikatura u Danasu izazvala je pravu lavinu pretnji i totalitarističkih izjava i saopštenja za javnost, počev od prvog “naprednjaka” Aleksandra Vučića, preko Ministarstva kulture i Pokrajinske vlade, do poltrona tipa Martinovića, gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića i, naravno, tzv. tabloida poput doušničkog Informera…

Karikaturista Predrag Koraksić Corax izjavio je da nije prvi put da je njegova karikatura predmet napada vlasti i uporedio Vučića sa Slobodanom Miloševićem.

“Isto je tako Milošević mahao mojom karikaturom objavljenom u ‘Našoj borbi’ kada ga je Holbruk kritikovao zbog slobode medija. Milošević mu je pokazivao karikaturu ističući da ‘taj karikaturista nije uhapšen’ i da je to sloboda medija. Istu rečenicu sada je iskoristio Vučić, koji je tada bio ministar za informisanje, a kasnije je pokušavao da ugasi Danas”, priseća se Corax.

On je za Danas rekao da nije uplašen, iako su se i državni organi oglasili, te da mu nije jasno zašto Ministarstvo kulture i informisanja osuđuje karikaturu ako postoji sloboda medija koju Vučić pominje.

Karikatura od 9. novembra 2018.

Karikatura od 10. novembra 2018.

“Zapravo, ako pogledate šta je rekao, ispada da je samo Danas slobodan medij, a svi ostali nisu”, kazao je Corax.

Karikaturista Dušan Petričić rekao je da je Coraxova karikatura odlična i tačno i vrlo precizno odslikava stanje stvari u Srbiji.

“To što predsednik govori o slobodi medija je njegovo drugo lice koje često koristi, a zapravo sve što on radi potvrđuje da je on glavni ideolog i inspirator fašističkih stremljenja u našoj zemlji. Vrlo je jasno da nema nikakve slobode medija a da inspiratori fašizma i vođe u tom pravcu nekim sitnim primerima imitiraju slobodu”, naveo je Petričić.

Karikaturista Marko Somborac rekao je da ne razume kako su Vučić, Hitler i sloboda medija u ovom slučaju dovedeni u vezu i predlaže da Vučić razreši te nedoumice, tako što će sesti na nacionalnu frekvenciju sa uglednim novinarima i onda objasniti i o slučaju sa karikaturom, kao i o drugim temama, pogotovo o lažima o ekonomskom stanju.

“Ako ovo izostane, toliko o slobodi medija”, kazao je Somborac za Danas.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga