Odluka o Statutu o poslednjem kvartalu 2013.

Da li se unapred zna ishod?

21. maj 2013

Ustavni sud Srbije bi odluku o inicijativi za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine mogao da donese u poslednjem kvartalu ove godine, izjavio je danas predsednik tog suda Dragiša Slijepčević.

„Nisu u pitanju ni dani ni nedelje, nego meseci i odluka bi mogla biti doneta u poslednjem kvartalu ove godine“, rekao je Slijepčević na kraju današnje javne rasprave o inicijativi Demokratske stranke Srbije za ocenu ustavnosti Statuta Vojvodine.

Predstavnik DS S-a, akademik Kosta Čavoški, pozvao je Ustavni sud da Statut proglasi neustavnim, i dodao da je Statut pokušaj da postane „ako ne ustav, onda bar osnovni zakon“ ispod kojeg bi bili zakoni.

Prema njegovim rečima, srpski narod nikako ne može biti određen kao nacionalna zajednica kako je to određeno Statutom Vojvodine, jer Ustav Srbije poznaje isključivo srpski narod i nacionalne manjine.

Odbor Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo smatra da bi odluka Ustavnog suda o ustavnosti Statuta Vojvodine trebalo da bude u skladu s ranijom odlukom tog suda da su neustavne više od 20 odredbi Zakona o nadležnostima Vojvodine, rekao je predsednik Odbora Vladimir Cvijan.

Na pitanje da li bi, ako odredbe Statuta budu ocenjene kao neustavne, mogli da budu održani vanredni pokrajinski izbori, on je odgovorio da je stav Srpske napredne stranke, čiji je funkcioner, potpuno jasan i da odluka Ustavnog suda po tom pitanju pravno ne može imati značaj.

„Svakako, mnogo veći značaj ima 160.000 potpisa birača koji su zatražili pokrajinske izbore i u to ne bi trebalo mešati Ustavni sud, koji je svoje mišljenje dao kada je neustavnim ocenio najveći broj odredaba Zakona o nadležnostima Vojvodine“, rekao je Cvijan.

Stav pokrajinske administracije je da Statut Vojvodine nije u suprotnosti sa Ustavom Srbije i da bi to trebalo da pokaže današnja javna rasprava pred Ustavnim sudom, rekao je predsednik Odbora za propise Skupštine Vojvodine Stevica Nazarčić.

„Mislim da odluka Ustavnog suda neće imati značajnijih posledica po funkcionisanje Vojvodine i po ceo politički milje u pokrajini i Srbiji“, rekao je Nazarčić novinarima u Ustavnom Sudu.

Nazarčić, koji je poslanik Demokratske stranke u vojvođanskom parlamentu, rekao je da se nada da se posle odluke neće proširiti jaz između vojvođanske i državne vlasti.

„Ali, ako govorimo o političkoj realnosti, naivno je reći da će teći med i mleko. Neće, verovatno, ali dijalog je moguć i ima dobre volje“, rekao je Nazarčić i izrazio nadu da će sve osporene odredbe Statuta Vojvodine ostati na snazi.

Mladi SNS izveli performans ispred zgrade Vlade Vojvodine

SNS

Demonstracija „inventivnosti“: mladi „naprednjaci“ ispred Banovine

Podmladak Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu danas je izveo performans „Pajtić gazi građane Vojvodine“, tokom kojeg su ispred zgrade Vlade Vojvodine bacali papire sa potpisima na peticiju kojom ta stranka traži ostavku pokrajinskog premijera Bojana Pajtića i raspisivanje vanrednih pokrajinskih izbora.

Aktivisti SNS su tokom akcije nosili maske sa likom Bojana Pajtića, a legitimisala ih je i policija, pošto nije jasno da li je performans bio uredno prijavljen.

Predsednik Mladih SNS Bojan Marjanović objasnio je novinarima da su peticije sa potpisima građana „prosuli“ ispred zgrade vojvođanske vlade kako bi „figurativno“ pokazali da Pajtić „i njemu slični gaze po volji građana Vojvodine“.

„Mladi SNS ovom prilikom osuđuju takvo bahato ponašanje Bojana Pajtića, koji misli da je mnogo moćan i silan pa da može da radi sa Vojvodinom šta mu se prohte, da je cepa i razara“, kazao je Marjanović i optužio Pajtića da vodi „separatističku politiku“.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga