Danas: EP šalje pisma Dačiću za što brži nastavak dijaloga vlasti i opozicije

Dačić bi trebalo da bude glavni predstavnik vlasti u tim razgovorima dok će EP predstavljati Tanja Fajon i Vladimir Bilčik

29. okt 2020

Evropski parlament (EP) uputiće uskoro dva pisma predsedniku Skupštine Srbije Ivici Dačiću sa pozivom da što pre bude nastavljen dijalog vlasti i opozicije u Srbiji o unapređenju izbornih uslova.

Kako je preneo list Danas pozivajući se na diplomatske izvore u Briselu, Dačiću će najpre stići pismo predsednika Evropskog parlamenta Davida Sasolija a potom i pismo predsednice Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji, Tanje Fajon i izvestioca EP za Srbiju Vladimira Bilčika.

„Pored čestitki šefu srpskog parlamenta na izboru, u pismima evroparlamentaraca biće sadržan poziv Dačiću da što pre bude moguće, nastavi dijalog vlasti i opozicije o unapredjenju izbornih uslova u Srbiji, uz posredovanje EP. Da bi takve diskusije otpočele, biće nužno da Dačić u ime Skupštine Srbije, sa Evropskim palamentom potpiše sporazum kojim se dozvoljava posrednička uloga EP“, preneo je list.

Dodaje se da bi Dačić trebalo da bude glavni predstavnik vlasti u tim razgovorima dok će EP predstavljati Tanja Fajon i Bilčik.

Fajon: Pisali smo Dačiću, nadamo se sastanku sa njim o međustranačkom dijalogu

Predsednica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizaciju i pridruživanje Srbije Evropskoj uniji Tanja Fajon je potvrdila za N1 da su izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik i ona poslali pismo predsedniku Narodne skupštine Ivici Dačiću.

„Skupština Srbije je izabrala predsednika pre nedelju dana, a vlada je formirana juče. Kolega Bilčik i ja smo poslali pismo predsedniku Dačiću i nadamo se da ćemo se sastati sa njim uskoro da bismo razmotrili dalje korake radi uspostavljanja međustranačkog dijaloga“, navela je Fajon u odgovoru za N1.

Ona je dodala da će brzina kojom će se odvijati međustranački dijalog „biti zajednički određena uzimajući u obzir potrebe društva Srbije i vanrednih uslova zbog pandemije“.

„Evropski parlament ostaje posvećen podršci parlamentu Srbije i spremni smo da olakšamo razvoj širokog međustranačkog dijaloga i izgradnji kosenzusa u sledećem periodu“, rekla je ona.

Fajon je istakla i da najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku i izveštaj ODIHR-ovih posmatrača na izborima daju jasne smernice o tome koje su suštinske reforme neophodne na putu Srbije ka EU i koja pitanja moraju da se rešavaju u pogledu razvoja izbornog procesa.

Bilčik je prethodno izjavio za N1 da ne želi da komentariše spekulacije koje su se pojavile u javnosti.

(Beta, N1)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga