Danas 23 godine od ubistva novinarke Radislave Dade Vujasinović

"Ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila"

08. apr 2017

Novinarka magazina Duga Radislava Dada Vujasinović, poznata po vrhunskim izveštajima sa ratiša u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu, ubijena je na današnji dan pre 23 godine.

Radislava Dada Vujasinović ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je juče od Višeg javnog tužilaštva da nastavi istragu pošto izveštaj Nacionalnog forenzičkog instituta u Hagu nije utvrdio uzrok smrti novinarke „Duge“.

U tom tužilaštvu UNS-u je rečeno da je u toku predistražni postupak i da tek po okončanju tog postupka tužilac može da proceni u kom će pravcu biti usmereno eventualno dalje vođenje postupka.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) navelo je da je 23 puta pozivalo policiju, tužilaštvo i pravosuđe Srbije da rasvetle i procesuiraju ubistvo novinarke Dade Vujasinović.

„Pune 23 godine porodica, prijatelji i kolege Dade Vujasinović i celokupna javnost, čekaju da nadležni istražni i pravosudni organi zadovolje pravdu i da krivci, inspiratori i ubice budu kažnjeni za ovaj zločin. Nikada nećemo prestati da na tome insistiramo“, izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić.

To udruženje zahteva i da nadležni utvrde i saopšte ko je svih ovih godina opstruirao istragu, skrivao zločince i duže od dve decenije držao javnost u zabludi da se novinarka ubila.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji pored Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine.

LSV: Nerasvetljena ubistva novinara dokaz slabosti države

lsvGeneralni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš ocenio je danas da činjenica da još uvek nisu rasvetljena ubistva novinara Radislave Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije predstavlja dokaz da država još uvek nije porazia kriminalne strukture, zbog kojih Srbija već više od četvrt veka predstavlja “nesigurnu i opasnu” državu.

“Nedopustivo je da porodica i javnost u Srbiji ni posle 23 godine od ubistva novinarke magazina ‘Duga’ Radislave Dade Vujasinović nisu dobili odgovor na pitanje ko su naručioci i izvršioci tog zločina. Podsećamo da je Dada Vujasinović devedesetih godina predstavljala primer objektivnog izveštavanja iz ratom zahvaćenih krajeva, a bila je i autor brojnih tekstova o organizovanom kriminalu”, naveo je Kostreš u saopštenju za javnost i izrazio zabrinutos zbog novih pretnji koje se ovih dana upućuju novinarima.

“Svedoci smo sve učestalijih pretnji novinarima i nezavisnim novinarskim udruženjima od kojih je retko koje rasvetljeno. Zahtevamo od državnih organa da rade svoj posao i rasvetle ova ubistva i pretnje koje stižu na adrese novinara”, rekao je Kostreš.

Ocenio je da su nerasvetljena ubistva Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije velika mrlja na pravnom sistemu Srbije.

“Srbija se mora suočiti sa zločinima iz devedesetih godina! Bez procesuiranja odgovornih, Srbija neće imati stabilne temelje, što je preduslov za normalno funkcionisanje države”, poručio je Kostreš.

(Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga