Dan sećanja na žrtve transfobije: Između straha i nasilja

Transrodne osobe smeju da budu ono što jesu samo pod okriljem mraka

20. nov 2014

Povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije aktivisti novosadskog Društva LGBT razvili su u centru grada transparent „Hajde da se setimo žrtava transfobije“ i zapalili sveće. Događaj je obezbeđivao velik broj pripadnika policije.

Jedan od aktivista Daniel Pinter rekao je za Autonomiju da su organizatori očekivali veći broj učesnika, ali da se pojavilo samo njih dvoje. Pinter je ocenio da je to posledica straha.

„Transrodne osobe su svuda oko nas i suočavaju se sa velikim nasiljem. Ja nisam transrodna osoba i ne oblačim se ovako, ali danas sam se obukao kao žensko, jer nijedna prava transrodna osoba nije osetila potrebu da digne glas za svoj interes i interes svojih saboraca koji žive u sramu i izolaciji“, rekao je Pinter.

LGBT aktivista je istakao i da nije optimističan da će se u Vojvodini uskoro nešto promeniti jer, kako je rekao, prave transrodne osobe smeju da budu ono što jesu samo pod okriljem mraka.

„To je loše, jer svaka transrodna osoba treba da ima pravo da se oslobodi i ne dozvoli da bude žrtva nasilja“, poručio je Pinter.

On je objasnio da je najčešća vrsta nasilja psihičko, ali da su zabeleženi i slučajevi fizičkog nasilja, pa i ubistava. Aktivista je podsetio na slučaj ubistva Vjerana Miladinovića Merlinke i podsetio da zbog toga niko nije odgovarao.

Dan secanja na zrtve transfobije 2„Sve se gura pod tepih. Transrodne osobe su atraktivne, pa su i na meti udara, jer ljudi misle da možeš ubiti trandžu i da te društvo neće kazniti, jer si učinio dobru stvar – očistio si Srbiju od govneta. A govno su licemeri, lopovi i ubice, koji su išli pod parolom srpstva u rat da kradu frižidere i zamrzivače i ubijaju pripadnike druge nacije“, rekao je Pinter i dodao da najčešće takvi poručuju da transrodne osobe treba ubiti.

Daniel Pinter je i prvi gej aktivista u Vojvodini, u čiju korist je doneta pravosnažna presuda kojom je potvrđeno da je napadnut i prebijen zbog seksualne orijentacije i učestvovanja u organizaciji Parade ponosa pre četiri godine.

Na pitanje šta se dešava sa tim slučajem, Pinter je za Autonomiju istakao da, iako je presuđeno u njegovu korist, problem je nastao prilikom naplate duga.

„Napadač se krije i ne odaziva se na pozive suda. Negde mi ga je i žao i na granici sam da ga pustim i ne teretim dalje, jer mislim da je dovoljno kažnjen“, rekao je LGBT aktivista.

Komentarišući način na koji se LGBT zajednica doživljava u manjim sredinama, jer i sam dolazi iz takve, odnosno iz Bečeja, Pinter je napomenuo da postoji širok spektar percepcije.

„Od otvorenog zgražavanja, do naivne radoznalosti. Ali, uglavnom se plaše. U manjim sredinama je inače mnogo veći postotak homoseksualaca nego u većim sredinama. Oni su uglavnom prikriveni ili oženjeni. Po mom mišljenju, što je čovek više u fazonu da ističe svoje vrline u javnosti, to je veći perverznjak iza zatvrenih vrata“, ocenio je aktivista novosadskog Društva LGBT.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga