Dan sećanja na žrtve Srebrenice

Skupština Srbije nije se izjasnila o preporuci Evropskog parlamenta da 11. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve Srebrenice

11. jul 2013

Zemlje EU i većina zemalja regiona obeležiće današnji dan kao Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici 1995. godine, u skladu sa preporukom Evropskog parlamenta.

Preporuku Evropskog parlamenta da se 11. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve Srebrenice od zemalja regiona prihvatile su Hrvatska, Crna Gora i Makedonija, usvajanjem deklaracija u parlamentu.

Skupština Srbije takođe je, u martu 2010, usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici, ali se nije izjasnila o preporuci Evropskog parlamenta da 11. jul proglasi za Dan sećanja na žrtve Srebrenice.

U Parlamentu BiH nije prošao predlog da 11. jul bude proglašen za Dan sećanja na žrtve Srebrenice, pa se godišnjica genocida počinjenog u julu 1995. u tom gradu obeležava samo u jednom entitetu, u Federaciji BiH.

Evropski parlament je u januaru 2009. usvojio rezoluciju kojom je 11. jul proglašen za Dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici i pozvao zemlje članice EU, kao i države Zapadnog Balkana da podrže tu odluku.

Međunarodni sud pravde u Hagu u februaru 2007. presudio je da je u Srebrenici u julu 1995. počinjen genocid. Prema presudi tog suda, tadašnja SRJ nije odgovorna za genocid u Srebrenici ali jeste odgovorna što nije učinila ništa da ga spreči niti da kazni počinioce.

Komemoracija i sahrana 409 žrtava genocida u Srebrenici

U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas je sahranjeno 409 posmrtnih ostataka identifikovanih Srebreničana koji su ubijeni u genocidu u julu 1995. godine, kada je Vojska Republike Srpske pobila više od 8.000 Bošnjaka.

Od 409 identifikovanih žrtava koje će danas biti sahranjene, njih 44 bili su maloletnici. Najmlađa žrtva je novorođenče čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici u krugu Fabrike akumulatora u Potočarima, a najstarija je muškarac rođen 1919. godine.

U Memorijalnom centru u Potočarima, posle današnje sahrane biće ukupno 6.066 identifikovanih žrtava.

U znak sećanja na zločine u Srebrenici, u Federaciji BiH 11. jul je proglašen za Dan žalosti. I evropske zemlje obeležavaju 11. jul kao Dan sećanja na genocid u Srebrenici, u skladu s odlukom Evropskog parlamenta.

Žrtve iz Srebrenice pronađene su na više od 150 lokaliteta na području Podrinja, od kojih su 74 masovne grobnice.

LSV: Deklaraciju o Srebrenici uvrstiti u udžbenike

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je danas da se Deklaracija o Srebrenici, koju je Skupština Srbije usvojila 2010. godine, uvrsti u udžbenike i nastavni program škola u Srbiji.

„Sigurni smo i da se, bude li Deklaracija u udžbenicima, takva strahota neće zaboraviti i neće ponoviti“, naveo je LSV u saopštenju za javnost povodom 18. godišnjice genocida u Srebrenici, koji je nad bošnjačkim stanovništvom izvršila Vojska Republike Srpske.

Ta stranka je izrazila žaljenje zato što u Srbiji nikada nije primenjen Zakon o lustraciji i ocenila da bi se, njegovom primenom, utvrdilo ko su bili nalogodavci i inspiratori genocida u Srebrenici, najstrašnijeg zločina kakav se u Evropi nije dogodio od Drugog svetskog rata.

LSV je najavio da će, kao i ranijih godina, delegacija te stranke danas prisustvovati pomenu žrtvama genocida u Srebrenici, a u delegaciji će biti republički poslanici Olena Papuga i Karolj Čizik.

„Nadamo se da, za razliku od prošle godine, poslanici LSV neće biti jedini državni funkcioneri iz Srbije koji su došli u Potočare“, piše u saopštenju.

Ta stranka je pozvala sve poslanike i državne funkcionere da „bar na današnji dan“, iz poštovanja prema žrtvama, ne polemišu da li je u Srebrenici bilo genocida ili zločina i da bar danas prihvate da je Međunarodni sud pravde to definisao kao genocid.

(Autonomija/Beta) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Udružena mladost
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga