- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dan sećanja na romske žrtve genocida

Stalna konferencija romskih udruženja građana (SKRUG) – Liga Roma, pozvala je, povodom Dana sećanja na romske žrtve u Drugom svetskom ratu, sva udruženja, romsku zajednicu, ali i vlade država širom sveta da ovaj dan obeleže na dostojanstven način.

Liga Roma u saopštenju navodi da nasilje nad Romima nije samo pitanje istorije, već je to tužna realnost za mnoge romske porodice i danas.

„Potrebno je da shvatimo da u današnje vreme, ideologija rasne mržnje i nasilja postoji u glavama pojedinaca i grupa, i da su u stanju da počine nasilje nad Romima, jednostavno samo zato što su Romi“, dodaje se u saopštenju.

Kako se podseća, pre 70 godina, u noći između 2. i 3. avgusta 1944. godine nemački nacisti su u Aušvicu ubili više od 3.000 žena, dece i muškaraca u takozvanom podlogoru za Rome (Zigeunerlager), koji je posle toga zatvoren.

Zatočeni Romi poticali su sa teritorija Nemačke, kao i okupiranih država poput Austrije, Češke, Slovačke, Poljske, Francuske, Jugoslavije, Belgije, ali i sa područja Norveške, Španije i okupiranog dela Sovjetskog Saveza.

Tokom Drugog svetskog rata u Aušvicu je bilo zatočeno više od 23.000 Roma, od kojih je oko 20.000 likvidirano.

U periodu između maja 1943. i avgusta 1944. godine, na čelu „Zigeunerlagera“ nalazio se zloglasni „lekar“ Jozef Mengele koji je vršio organizovane eksperimente nad Romima, a posebno nad decom, navodi se u saopštenju.

„U mnogim zemljama gde dokazi ukazuju da su Romi žrtve genocida, vlade država bi trebalo da 2. avgust ozvaniče kao Dan sećanja na žrtve genocida i organizuju komemorativne manifestacije“, navodi SKRUG.

Liga Roma želi da inicira, doprinosi i učestvuje u takvim događajima u Srbiji, dodaje se u saopštenju.

(Tanjug)

Podelite ovu stranicu!