- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dan početka opsade Sarajeva zvanično 5. april

Od naredne godine 5. april će se i zvanično obeležavati kao Dan početka opsade Sarajeva 1992.-1995. godine, u kojoj je tokom 1.425 dana ubijeno više od 11.000 civila, od kojih oko 1.600 dece, a više od 50.000 civila je bilo lakše ili teže ranjeno.

Na predlog gradonačelnika Abdulaha Skake, Gradsko veće Grada Sarajeva danas je jednoglasno usvojilo odluku kako bi se na prigodan i dostojanstven način obeležila najduža opsada jednog glavnog grada u savremenoj istoriji ratovanja, koja je trajala puna 44 meseca, prenosi Agencija Anadolija (AA).

„Time je data insitucionalna podrška ovoj odluci na osnovu koje će Grad Sarajevo, u partnerstvu sa ostalim nivoima vlasti i institucijama, objedinjavati i koordinirati svim prigodnim manifestacijama kojima ćemo obeležavati ovaj značajan datum u burnoj istoriji našeg glavnog grada“, rekao je Skaka.

On je podvukovao da je to „obaveza ali i odgovornost prema stanovnicima i braniocima koji su pre(živeli) četiri teške godine opsade, odnosno počast ubijenim građanima i svima koji su svoje živote ugradili u temelje slobodnog i nikad pokorenog grada Sarajeva“, istakao je Skaka.

Obeležavanjem opsade sećamo se dostojanstva Sarajeva i njegovih stanovnika koji su u vihoru rata, u gradu pod opsadom, branili civilizacijske vrijednosti, ljudsko dostojanstvo i suživot i tako pružali herojski otpor, ujedno prkoseći kroz umetnost i kulturu. Stoga, ovaj simboliиni i važan događaj, koji ima državnopravni i politički, međunarodni, istorijski, vaspitno-obrazovni, moralni značaj, neguje kulturu sećanja koja mora stremiti stvaranju takvog društva i sveta u kojem se nikome i nikada neće ponoviti patnje grada Sarajeva i njegovih stanovnika.

Sarajevo je 1.425 dana bilo u opsadi. Za to vreme ubijeno je više od 11.000 civila u gradu, od kojih oko 1.600 dece, a više od 50.000 civila je bilo lakše ili teћe ranjeno. Procenjuje se da je oko 500.000 projektila ispaljeno na grad za vreme opsade, dok je zabeleћeno da je 22. jula 1993. godine na grad ispaljeno rekordnih 3.777 projektila.

Na grad je dnevno u proseku ispaljivano 329 granata.

(FoNet/Danas)

Podelite ovu stranicu!