Dan pobede nad fašizmom – Dan Evrope

Danas u Novom Sadu tribina o rehabilitaciji fašista

09. maj 2012

Jedan od najzmačajnijih datuma u savremenoj istoriji Evrope i sveta jeste 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope.

Dan pobede slavi se na dan kada je pre 66 godina završen Drugi svetski rat. U tom najkrvavijem sukobu u istoriji čovečanstva nestalo je više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 miliona civila. Njega su obeležili organizovani zločini, holokaust, koncetracioni logori… Tog dana je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju.

Juće se navršilo 62 godine od kada je tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske Rober Šuman (Robert Schuman) 9. maja 1950, samo 5 godina nakon završetka Drugog svetskog rata u Evropi, predstavio predlog stvaranja zajedničke, nadnacionalne organizacije u Evropi. Šuman je predložio da evropske zemlje, dojučerašnji neprijatelji, uspostave zajedničku organizaciju kojoj će se poveriti upravljanje proizvodnjom uglja i čelika, strateškim sirovinama ključnim za vojnu moć. Taj dan se smatra začetkom današnje Evropske unije i jedan od njenih simbola.

Povodom Dana pobede nad fašizmom u Novom Sadu će se održati tribina o rehabilitaciji ratnog zločinca Draže Mihailovića, u organizaciji Alternativne kulturne organizacije AKO, pod imenom „Politička upotreba prošlosti – relativizacija, rehabilitacija, fašizacija“.

Tribina će se održati 10. maja 2012. godine u Kulturnom centru Novog Sada, a na njoj će govoriti istoričari Olivera Milosavljević i Ranko Končar, karikaturista Predrag Koraksić Koraks i režiser Želimir Žilnik.

Tribina počinje u 18 časova.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga