Dan kada se Vojvodina priključila Srbiji

LSV: Ne može se osporavati odluka donesena na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine o formiranju njene autonomije

31. jul 2013

Pre 68 godina, 30-31. jula 1945. godine, voljom svojih naroda Vojvodina je konstituisana kao autonomna pokrajina i kao takva odlučila da se priključi federalnoj Srbiji.

Izjave predstavnika Skupštine izaslanika naroda Vojvodine – Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Jevreja bile su zvanične i štampane su u Službenom listu Vojvodine, čime su dobile pravnu snagu, podsetila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV).

Ta stranka je ocenila da je vojvođanska autonomija, kao i Evropska unija, izrasla iz vrednosnog sistema zasnovanog na antifašizmu i zato je za LSV i bilo važno da ovaj datum i ove činjenice daju suštinski sadržaj Deklaraciji o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine.

„S druge strane, protivnici vojvođanske autonomije treba da budu svesni da se ona ne može ukidati voljom jednog naroda, niti se može osporavati odluka donesena na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine o formiranju njene autonomije, a da se ne ospori i sama državnost Republike Srbije“, navodi se u saopštenju LSV.

LSV smatra da će iz tog razloga u aktuelnom Ustavu Srbije, koji u jednoj odredbi predviđa da Republika može formirati ili ukidati autonomne jedinice na svojoj teritoriji, morati pre ili kasnije da se precizira da to ne važi za Vojvodinu.

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga