Dan grada Subotice obeležen pištaljkama i skenerom na ulazu u Gradsku kuću

Svečanoj sednici su mogli da prisustvuju samo gosti sa spiska

01. sep 2017

Danas je obeležen Dan grada Subotice podizanjem zastave, svečanom sednicom Skupštine grada, dodelom zvanja Počasni građanin i priznanja Pro Urbe, uz aplauz, pištaljke i pojačano obezbeđenje u vidu skenera na ulazu u Gradsku kuću.

Tokom ceremonije podizanja zastave ispred Gradske kuće, gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i predsednika Skupštine grada Tivadara Bunforda, pratili su i aplauz i zvižduci okupljenih građana, ali je događaj protekao bez incidenata.

Svečana sednica Skupštine grada Subotice održana je u velikoj većnici Gradske kuće, a ispred glavnog ulaza se po prvi put nalazio i skener kroz koji su gosti i građani morali prethodno da prođu.

Na svečanoj sednici su mogli da prisustvuju samo gosti koji su se nalazili na spisku, pa su pojedini građani morali da napuste zgradu Gradske kuće.

Zvanje Počasnog građanina dodeljeno je inženjeru agronomije Andriji Peić Tukuljcu, a priznanje Pro Urbe rimokatoličkom svešteniku, dirigentu i muzičkom pedagogu Čabi Pašku; slikaru amateru Ivanu Šarčeviću i likovnom umetniku – keramičaru Lajošu Vekonju.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da sa ponosom ističe da je Subotica višenacionalni grad u kome žive mnoge zajednice koje su dale doprinos razvoju ovog grada.

“Subotica nastavlja da se razvija u duhu tradicije, a da istovremeno odgovora svim zahtevima modernog doba. Zahvalni smo svima, našim građanima, gradskim ustanovama i preduzećima i svim saradnicima, a sve u korist našeg grada”, kazao je Laban.

Gradonačelnik Subotice i funkcioner SNS-a Bogdan Laban potvrdio je početkom nedelje da je pretio Vladimiru Polovini da će mu “iščupati grkljan”, ali je demantovao optužbe da je tog čoveka i šamarao, i izvinio se zbog “neprimerenog” rečnika koji je koristio.

Laban i Polovina sastali su se u subotu prošle nedelje u kafiću jednog subotičkog hotela, navodno zbog plakata izlepljenih po celoj Subotici na kojima je pisalo “Bogdane, Bog je ljut”. Na audio snimku se čuje kako Laban preti Polovini i verbalno ga vređa, kao i zvuci koji podsećaju na šamaranje.

Na svečanosti su danas, osim predstavnika grada, lokalnih institucija i ustanova, prisustvovali i predstavnici republičke i pokrajinske vlade, verskih zajednica i crkava.

Subotica je status slobodnog kraljevskog grada dobila pre 238 godina.

(Tekst i foto: Magločistač)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: 2021
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga