DALIBOR STUPAR: Vojvodina do Lučana

Dok god bude radio šta mu šef kaže, Mirović i njegovi moći će da nam se i dalje podlo cere u lice

24. okt 2019

Premijer ovdašnji, Igor Mirović, proslavio se poslednjih dana pokušajem da na duhovit način odgovori na novinarsko pitanje. Nema šanse da ste promašili tu neduhovitost, ali ukratko: CRTA je podnela više krivičnih prijava zbog sumnje na zloupotrebu javnih resursa u političke svrhe, a jednu i protiv NN službenog lica u Pokrajinskoj vladi, jer se ispostavilo da je jedno njeno službeno vozilo viđeno u Lučanima na dan lokalnih izbora 16. decembra.

– Službeno vozilo pokrajnske Vlade bilo je u Lučanima po mom nalogu, čuo sam da Đilas deli ogroman novac, 623 miliona evra koji je od 2004. uzeo od građana Srbije, pa sam onda poslao vozača da proveri da li je to tačno. Na sreću, ispostavilo se da nije tačno – rekao je zatim za Televiziju N1 vrcavi Mirović.

Da je ovo iole normalna država, Mirović bi iste večeri, nakon poziva koji bi još tokom emitovanja priloga u vestima dobio od šefa svoje stranke, organizovao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj bi se izvinio zbog omalovažavanja građana i institucija, i podneo ostavku. A ujutro bi ga već čekao poziv iz Tužilaštva i Agencije za borbu protiv korupcije, da da izjavu i pojasni okolnosti zloupotrebe. Ponavljam, u normalnoj državi. Da, znam da je to smešno.

U ovoj imitaciji države, CRTA je nakon Mirovićevog “objašnjenja” podnela prijavu protiv njega i pozvala tužilaštvo i Agenciju za borbu protiv korupcije da hitno reaguju i pokrenu postupke. A šta je uradio vojvođanski premijer? Nadahnuto je napisao protestnu pesmu “Hajka na vozača”, koju je posvetio svom šoferu! Objavio ju je na zvaničnom Instagram profilu. I sad, tu je nastala nedoumica je li Mirović radikalski pesnik u telu antistendap komičara ili obrnuto?

Inače, šoferi su, pored magistara i doktora, veoma cenjeni u neoradikalskoj družini. Nije stoga čudo da je šofer prvog čoveka vojvođanske vlade stručan da utvrđuje eventualnu korupciju. Nije li šofer Jorgovanke Tabaković avanzovao u ministra? Čovek vodi već drugi portfelj i grozno recituje poeziju. A Vučićev šofer je, ako se sećate, dogurao do funkcije predsednika opštine Zemun.

Nego, ima tu par važnijih stvari od lošeg humora. Na primer, zašto baš Lučani? Zato što je na vanrednim izborima pre nepunih godinu dana, Savez za Srbiju prvi put sproveo bojkot u tri opštine (Doljevac, Kladovo i Kula) uz obrazloženje da su nelegitimno raspisani, a jedino je učestvovao na redovnim izborima u Lučanima. SNS je tada upregla svu stranačku i državnu mašineriju ne bi li porazila SzS sa što većom razlikom, a čitava akcija rezultirala je izlaznošću od gotovo 70 odsto i istorijskom pobedom SNS.

Kampanja je bila mučna, uz tenzije i pritiske, nedeljama ranije u Lučanima su viđana službena vozila iz brojnih opština širom Srbije, uključujući i više vojvođanskih. Na dan izbora lično se u tamošnjoj policijskoj stanici pojavila i ozloglašena državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, dok je prema nekim informacijama ministar doktor Stefanović nudio i ostavku. I doživotni direktor državne fabrike “Milan Blagojević – Namenska” Radoš Milovanović, na proslavi fabrike, tražio je eksplicitno od radnika da glasaju za SNS.

– Molim vas da radi fabrike izađete u nedelju na izbore i zaokružimo broj jedan – Srpska napredna stranka, koja nam omogućuje ove dobiti. Ajmo aplauz da čuje Aleksandar Vučić – moglo se čuti sa snimka koji je procurio u javnost. Milovanovićev sin je, par meseci kasnije, imenovan za selektora mlade fudbalske reprezentacije Srbije. Lučani su, dakle, SNS tvrđava i to je trebalo dokazati i rezultatom izbora. Danas to više nikoga ne iznenađuje, jer svi znamo da je tamo „sve karakter do karaktera“. I posle svega, očekujemo da neko “padne” zbog muljanja na lokalnim izborima? Naravno da neće.

Nego, da se vratimo na Mirovića i Vojvodinu. Čak i da njegov vozač može da se bavi korupcijom, a ne može, postavlja se pitanje šta je tražio u Lučanima? Đilas je godinama bio gradonačelnik Beograda, tu je proveo i ministarske dane, te bi dokazi o eventualnim koruptivnim radnjama trebalo da budu u tom gradu.

Drugo, to nije Mirovićev vozač, čak i da ima člansku kartu SNS, već vozač Pokrajinske vlade, koji je na radnom mestu šofera vojvođanskog premijera. Njega ne plaća stranka, već svi građani Vojvodine iz naše zajedničke kase – pokrajinskog budžeta. Zakon mu brani da obavlja privatne Mirovićeve poslove. Treće, pokrajinski premijer nema nikakve ingerencije van AP Vojvodine. Mada, slabo se bavi i onima koje ima, ne stiže od srbovanja i veličanja četnika.

Ako je i bilo zanimljivo gledati klipove u kojima Mirović izražajno čita svoju nagrađenu poeziju, ovaj pokušaj komedije nimalo nije smešan. Nije ni tužan. Zastrašujući je i opasan jer pokazuje ogoljenu bahatost javnog činovnika koji zna da je nedodirljiv. Koji ne mora čak ni da glumi pristojnost, jer ne polaže račune građanima. Dok god bude radio šta mu šef kaže, on i svi njegovi moći će da nam se i dalje podlo cere u lice. Pre nego što je zaseo namesto Pajtića, Mirović je obećavao prosperitet Vojvodini, a desilo se upravo suprotno – ona je dodatno osiromašena i ponižena. Poetski bi to stanje moglo da se opiše sledećim stihovima:

Avaj, mala izvrnuta Vojvodino,
nevoljama nikad kraja,
Slatka mala izvrnuta Vojvodino,
Dno ti na vrhu stoji!

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga