DALIBOR STUPAR: Tišina o Vojvodini

Još uvek Vojvodinu tretiraju kao maloletnu ili maloumnu

01. avg 2019

– Svim građanima i građankama AP Vojvodine čestitam današnji dan, rođendan naše Pokrajine! Iako u osmoj deceniji, Vojvodina je živahna i dalje predvodi sve demokratske i ekonomske tokove u Srbiji, a moj kabinet će dati sve od sebe da se to nastavi i u budućnosti – istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović na svečanoj akademiji povodom 74. rođendana APV. Na svečanosti, kojoj su prisustvovale brojne zvanice iz kulturnog i društvenog života zemlje, kao i strane diplomate, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević takođe je čestitao rođendan i podsetio na velike gubitke i stradanja za vreme Drugog svetskog rata iz kojih je, zahvaljujući pre svega antifašističkoj borbi, izrasla nova i moderna država koja je svojim građanima podarila brojne blagodeti, a čiji ravnopravan deo je bila i Vojvodina.

– Žrtve naših predaka obavezuju nas da nastavimo u istom pravcu – da se borimo za mir, za zajednički život bez podela po bilo kom osnovu, za bogato i pravedno društvo. Novi Sad, kao glavni grad naše Pokrajine, prednjačiće i dalje u promociji antifašističkog nasleđa i suživota svih svojih građana – poručio je Vučević.

Heh, znam da niste progutali ovih par rečenica. Nemam dar čak ni prosečnog SF pisca, zbog čega je već od prve reči bilo jasno da je u pitanju fikcija. E sad, zašto je to tako, nije pitanje za mene, već za aktere prethodnog pasusa, ex-radikale koji bi Vojvodinu ukinuli bez da trepnu. Toliko ih nervira da su je izbacili čak i iz imena njenog izvršnog organa, zamenivši ga nemuštim nazivom Pokrajinska vlada. (Hm, Srbija po Ustavu ima dve pokrajine? Koje je onda pokrajinske vlade Mirović predsednik? Kako rešavaju zabunu?)

Ne, naravno da nije bilo svečane akademije, ali jeste sednice Pokrajinske vlade. Pa ipak, u saopštenju sa sednice izostala je makar jedna bezlična, kurtoazna rečenica o istorijski značajnom datumu. Pošto ga nikako nije bilo moguće povezati i poklopiti s nekim događajem iz Prvog svetskog rata ili Habzburške monarhije, nekim svecem ili bilo čim što bi pomoglo da se datum srbizuje, pribeglo se strategiju igorisanja. Zaglušujuće su ćutali o Vojvodini. Pa ista ekipa odbila je nedvno i predlog da se jučerašnji dan slavi kao jedan od datuma od posebnog značaja, umesto toga birajući više drugih datuma, po pravilu bitnih isključivo srpskoj naciji.

Da je upravo tako i nikako drugačije, dokazuje nedavna proslava 9. maja. To je datum isključivo vezan za Drugi svetski rat. Dan Evrope, pobeda nad fašizmom…  I šta uradi naša vlast? Izmisli nekakav Besmrtni puk kojim se “odaje počast svim poginulima od 1912. do 1999.”, sve poveže samo da se spreči javno podsećanje na činjenicu da su u Drugom svetskom ratu pobedili antifašisti, partizani, a ne kolaboracionalistička bagra (čije fotografije su sramotno našle mesta u tom “Besramnom puku”, rame uz rame s partizanskim).

A šta se to tako strašno po srpski narod desilo tog 31. jula 1945. godine da taj datum mora da se prećutkuje? Zapravo ništa. Organizovana je Skupština izaslanika naroda Vojvodine i doneta je odluka da se Vojvodina, kao autonomna pokrajina, priključi federalnoj Srbiji, a onda i novoj državi Jugoslaviji. Takvu odluku je zatim, na svom trećem zasedanju 10. avgusta 1945. godine, potvrdila i tadašnja najviša instanca – Antifašističko veće narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ).

I tako, napuni naša Vojvodina 74 godine, a još uvek je tretiraju kao maloletnu ili maloumnu. Kao nekoga ko ne može da se stara o sebi, nego joj je neophodan državni tutor, iako bi najbolje bilo da se ukine i izbriše svako sećanje na nju. Toliko smeta. Oni kojima je to cilj neprekidno vrše zamenu teza i priču o autonomiji prebacuju na nacionalni nivo. Onda se, kao naivno, pitaju zašto Vojvodina ima autonomiju kada u njoj većinu čine Srbi. Što da se dele Srbi od Srba? Eto gospodo, odgovorite prvo na par pitanja u nastavku:

Zašto Italija ima pokrajine? Što da se dele Italijani od Italijana?

Zašto Nemačka ima pokrajine? Što da se dele Nemci od Nemaca?

Zašto Mađarska ima županije? Što da se dele Mađari od Mađara?

Zašto Rusija ima republike, pokrajine, autonomne oblasti? Što da se dele Rusi od Rusa?

Sada, ako ste zaista iskreno odgovorili na ova pitanja, a i dalje smatrate da Vojvodina ne treba da ima autonomiju, onda ste centralističko-antidemokratski nastrojeni. Samo, red je da to onda i javno kažete. Objasnite lepo da nećete pokrajinu jer želite da se svime upravlja iz Beograda. Da ni dinar ne može da se uloži ako to ne aminuje neki ministar. A da se sve pare slivaju u crnu rupu zvanu republički budžet. Budite jednom iskreni.

Na žalost, i oni malobrojni koji se ne stide ovog datuma i koji su na njega juče i ukazali, pod hitno treba da javno odgovore na drugo pitanje – šta je Vojvodina? Podsetiću da su danas punoletni, s pravom glasa, oni koji su rođeni nakon 2000. godine. Dakle, davno posle 1974. Za njih su i ratovi devedesetih praistorija, a kamoli priča o najuspešnijim godinama AP Vojvodine od 1974-1989. Politički odnosi zatrovani su nacionalističkom mantrom o (nepostojećem) separatizmu i dubokim nepoznavanjem funkcionisanja moderne države sa više nivoa vlasti. Ako pod hitno ne objasnite tim novim generacijama zašto je neophodno da Srbija ima Vojvodinu (i ne samo nju kao pokrajinu) i za to dobijete njihovu podršku, bojim se da neće ni biti 75. rođendana. Mika Antić nije imao dileme šta je Vojvodina i da li je baš takvu voli. A mi?

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga