DALIBOR STUPAR: Stare aveti poslušništva opsedaju i novu zgradu RTV-a

"Iz moralnih i profesionalnih ruševina teško se izvući"

28. nov 2019

Dve godine posle polaganja vremenske kapsule i početka izgradnje nove zgrade Radio-televizije Vojvodine, danas je iz našeg novog doma na Mišeluku urađeno prvo uživo uključenje iz novog studija – poručila je 25 novembra prezenterka vesti RTV-a. Ona, međutim, nije pročitala vest koju je sastavio novinar te kuće, već ono što je predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović objavio na svom Instagram profilu.

Pomenuta nova zgrada pokrajinskog javnog servisa imaće prema najavi pet televizijskih i šest mulitifunkcionalnih radijskih studija, prostiraće se na 17.350 kvadratnih metara, a trebalo bi da emituje program na srpskom jeziku i 15 jezika nacionalnih manjina …kad jednom počne da emituje program.

Ono što se zapravo dogodilo tog „istorijskog“ 25. novembra, dan pre stvarnog 70. rođendana RTV-a, je da je signal uključen da bi se izvestilo kako je nova zgrada gotova, a onda je isključen jer nova zgrada zapravo još nije gotova, odnosno funkcionalna. A kad će postati, ne zna se. Nekoliko gledalaca koji su, možda, pratili uživo ovo uključenje prisustvovalo je najobičnijoj naprednjačkoj šaradi, zvučnoj mušemi poput one u Vranju, kada je trebalo odglumiti fasadu da se ne bi ružio izgled obnovljenog pozorišta pored nje, koje je posetio preCednik sa svitom.

Mirović je proletos najavio početak emitovanja signala 25. novembra i moralo je biti 25. novembra! Koga briga što su gotovi samo građevinski radovi? Naprednjačka posla, rekao bi čestiti državljanin ove zemlje i ne bi pogrešio. Otvaranje nezavršenih deonica petlji i autoputeva, otvaranje fabrika koje su već otvorene, ili onih koje su nakon gašenja kamera ostajale prazne, robovanje obećanim rokovima koji u startu nisu mogli biti ispunjeni, manir je ove vlasti kojeg se uporno drži čitavog mandata.

Ovaj „istorijski momenat“ može se meriti s onim kada je expredsednik Srbije Tomislav Nikolić 2013. godine poručio zavarivačima u ataru sela Šajkaš – dugo ste čekali, počnite! Zavariše oni tako dve cevi i to je to od Južnog toka. Za razliku od tog „bratskog“ posla, Radio televizija Vojvodine je zgradu ipak dobila.

Od 1999. godine, kada je u bombardovanju NATO-a srušena zgrada na Mišeluku, do danas su se izmenjale brojne vlasti. Praktično, sve stranke su u tih 20 godina bile na vlasti u Novom Sadu i Vojvodini, i sve su krive. Nemaju, naravno sve istu krivicu, ali svoj udeo ne mogu da ospore. A ako malo bolje razmislimo, ima neke kosmičke pravde u tome da je baš ovoj ekipi zapalo da okonča problem zgrade RTV-a. Isti su to oni za čije je vladavine tadašnja Televizija Novi Sad posrnula prvi put, kada je bila deo Miloševićeve ratne mašinerije. Njen ubedljivo najgori deo.

Generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica morao je da u ovom prvom (za dugo vremena i jedinom) uključenju iz novog objekta pomene ulogu Aleksandra Vučića koji je „još kao predsednik vlade gledao ovaj projekat i zajedno sa svojim saradnicima inicirao njenu izgradnju, prepoznao je mesto i ulogu i misiju Radio televizije Vojvodine“. Najavio je direktor i punjenje zgrade opremom i ljudima „u narednoj godini“, a početak tog posla od decembra.

No, kad već nije Koprivica, možemo mi podsetiti na Vučićev doprinos, s mesta ministra informisanja, uništenju prethodnog objekta. Ekipa s kojom je te 1999. godine harao (i delio stanove), napravila je od RTV-a, po drugi put u istoj deceniji, huškačku mašineriju koju je NATO, suprotno pravilima ratovanja, proglasio za legitiman cilj i srušio je 3. maja, na Međunarodni dan slobode štampe.

Pre dolaska Koprivica&Ćaćić&co, RTV je bio profesionalna televizijska kuća s programom koji je kvalitetom daleko iza sebe ostavio onaj pravi, nacionalni servis. Imao je brojne autorske emisije koje su osvajale nagrade, uključujući i međunarodne. Danas je to tužna, irelevantna, bljutava i poslušnička televizija koja kao da se trudi da je niko ne gleda. To je televizija koja, osim Zakona o javnim medijskim servisima i Kodeksa novinara Srbije, krši i brojne druge zakone Republike Srbije. Njeni zaposleni rade preko agencija, godinama na privremeno-povremenim poslovima, a mnogi su protivzakonito otpuštani, neki i po više puta, čak uprkos sudskim odlukama da budu vraćeni na posao. Policija se bavila pojedinim ugovorima, a gledanost je srljala u ambis da se iz njega nikad ne izvuče. A sve je krenulo brutalnom čistkom koja je koincidirala dolaskom nazadnjaka na vlast.

Prošlogodišnja istraživanja su dokumentovala da pojedine emisije nije gledao nijedan gledalac, a da je Prvi program RTV-a prosečno gledalo njih oko 4.000! Podatke za ovu godinu nemamo, ali ne verujem da su iole bolji.

Srećan ti 70. rođendan, Radio-televizijo Vojvodine! Zgradu si konačno dočekala, ali iz moralnih i profesionalnih ruševina teško ćeš se izvući. Ako ikad. U tom poslu neće ti pomoći nijedna vlast, jer političarima ne treba nezavisan javni servis već telal koji govori i radi njima u korist. Ako odlučiš da postaneš ono što bi trebalo da budeš, da u novu zgradu uneseš i novu kičmu, istinu i pravdu, a pre svega javni interes, onda te čeka teška borba. Ali imaćeš u njoj najbolje moguće saveznike – građane! Oni će ti pomoći da se odupreš, da pokažeš da zaslužuješ da postojiš. Ako ne, onda ni glamurozna “arhitektonska lepotica“ neće sakriti zadah truleži koji se širi s tvoje poslušničke lešine, evo već četvrtu godinu.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Mali nestaško
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga