DALIBOR STUPAR: Rehabilitacija devedesetih

Jesu li spremne i hladnjače?

21. feb 2020

Izborna kampanja u Srbiji se zahuktava, a trenutno su na bini ekstremni desničari. U takvoj situaciji, teško je bilo za očekivati da na svetlo dana ne izađu baš svi koji misle da je pripadnost nekoj određenoj naciji najveća čast i nešto što ih čini boljim od nekih drugih. Od svih koji se uklapaju u taj foto-robot, jedino su Dveri „sa ove strane“ odnosno protiv Vučića i za bojkot. Očigledno su morali i oni da progovore i pridruže se horu koji se konačno probio do mejnstrim medija, ne bi li komplikovanoj situaciji dodali i sopstveni pečat.

I krenuše tako dorsi u kampanju „Oslobođenje“, kampanju za potpisivanje peticije protiv „migrantske politike vlasti“. To oslobođenje sprovode kamionom s ciradom na kojoj je fotografija muškaraca migranata preko koje piše „da li su ovo žene i deca migranti“. Tu je i citat vojvode Živojina Mišića: „Ko sme, taj i može. Ko ne zna za strah, taj ide napred“ i „Srbija – prijatelj porodice“. Peticiju su organizovali, kako kažu, da bi građane upoznali s posledicama i opasnostima migrantske krize.

Prva asocijacija na kamion s takvom porukom (zbog oblika kamiona) jeste hladnjača. Stariji se sećaju, a i mlađima nije teško da nađu informacije ako ih zanima (a trebalo bi) – 1999. godine, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, na čijem čelu je bila ista reprezentacija kao danas minus jedan što je umro neosuđen u Hagu, iz Dunava kod Kladova izronila je hladnjača s leševima. Kasnije se ispostavilo da je reč o leševima Albanaca s Kosova, koji su na kraju završili u masovnoj grobnici u Batajnici, neposredno kraj policijskog poligona.

Kao da sve ovo nije bilo dovoljno, Boško Obradović na jutjubu je glumio Profesora Baltazara, mešajući vodu i sok ili šta već, pokušavajući na taj način slikovito da pokaže kako će nas migranti uništiti prljajući srBsku čistotu. Ne znam je li mislio na čistotu kojom zrače sveže oprani i rehabilitovani ratni zločinci, blagosiljani od strane SPC? Boško „hladnjaču“ voza danju, s jasnom namerom da proizvede efekat sabornosti kod teoretičara zavere i dežurnih ksenofoba. Kod onih koji su novog neprijatelja prepoznali u Crnoj Gori.

Nema veze što je MUP Dverima zvanično odgovorio da je u periodu 2011-2017 azil u Srbiji dobilo samo 88 migranata, a komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić početkom januara ove godine izjavio da je kroz Srbiju do sada prošlo više od 1,5 miliona migranata, od kojih je svega oko 150 dobilo azil. Ne 1.500, ne 150.000, samo 150. Komesarijat je prošle nedelje potvrdio da je u Srbiji danas u prihvatnim i centrima za azil smešteno 5.638 migranata, te da svi žele da idu dalje.

Društvene mreže su zatrpane vestima o kojima “niko ne sme da piše“, a koje po pravilu nemaju izvor, potpis novinara niti imena sagovornika. U njima se upozorava na stotine hiljada, pa i milion migranata koji će se naseliti u Srbiju, dobiti novac i kuće zahvaljujući uredbi vlade i šta sve ne! I uredno se iste vesti recikliraju već godinama, bez da iko napravi nastavak. Da ode u te kuće u koje su migranti naseljeni i vidi te traktore koje su dobili da po Vojvodini obrađuju zemlju, pa naprave s njima neku priču o tome kako im ovde teče med i mleko.

Činjenica za ksenofobe, rasiste i ine fašiste – i vaši sugrađani beže glavom bez obzira iz ove zemlje!!! Iz sopstvene otadžbine. Napuštaju zemlju predaka kako bi potomcima omogućili iole pristojan život negde daleko – od nje i od vas. Vi ste jedan od glavnih razloga. Vi profesionalni brojači krvnih zrnaca. Ako se ovaj egzodus nastavi, jedini unučići koje ćete videti jesu oni koje praznite ispred lokalne prodavnice dok sa sličnim geopolitičkim znalcima raspravljate o Putinu i Trampu. Dok se Srbija prazni, sela su joj zakorovljena a njive zaparložene.

Jer, priču vam kvari to što migranti ne žele da ostanu čak ni u Mađarskoj i Hrvatskoj, iako su u pitanju zemlje Evropske unije. Oni žele da se domognu ozbiljnih zemalja zapadne Evrope, a ne nekih kvazidemokratskih država čiji građani nisu ni bezbedni ni spokojni. A kamoli da ostanu u Srbiji.

Ako iko ikad ovde dobije azil ili pravo da se naseli, neće se naseliti ni u čiju kuću ili domaćinstvo. I da, niko ne spori da su stanovnici pograničnih mesta koja su na migrantskim rutama potencijalno u opasnosti. Ali, tu je država koja putem policije koju svi plaćamo mora da garantuje svakom građaninu bezbednost.

Nije ovde uopšte poenta priče o migrantima. Ovde je glavna stvar to što je Obradovića svrbelo da pokaže svoju politiku. Tesna mu je izgleda košulja Saveza za Srbiju i minimum zajedničkih neodređenih stavova koje zastupaju, pa je zato morao da pokaže da nimalo ne zaostaje za Vučićevim desnim listama. Da se priključi rehabilitaciji devedesetih godina XX veka. Izgleda da je taj cilj ostvaren – ratni huškači i dobrovoljni davaoci tuđe krvi su živi i zdravi, glasniji nego ikad. Jesu li spremne i hladnjače?

(Autonomija)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga