DALIBOR STUPAR: O našoj deci

Da li vas je briga?

27. feb 2020

Predstavljajući izbornu listu „Beograd ima snage – Zavetnici“, u februaru 2018. godine, njihova kandidatkinja za gradonačelnicu Milica Đurđević Stamenkovski zatražila je da se prekine finansiranje iz gradskog budžeta „antisrpskih NVO“, uz opasku da bi Zavetnici ta sredstva namenili za izgradnju obdaništa, škola i podršku porodicama sa više dece.

– Šetnja koja zaslužuje moju i podršku Dveri je samo ona koja promoviše porodične vrednosti i rađanje dece u Srbiji. Politika Dveri nije usmerena protiv nekoga, pa ni protiv LGBT populacije, već ZA nešto – za zaštitu porodica, za pomoć majkama, za podršku i povećanje nataliteta – rekla je narodna poslanica Marija Janjušević, nakon što je u Beogradu u septembru 2018. godine održana Porodična šetnja sa Litijom. U organizaciji su učestvovala udruženja Ćirilica, Zavet srpsko-ruski, Srpska solidarnost hranom, Rusko sabranje, Čast otadžbine, Opstanak, Pravoslavna porodica i SKC Ćirilica Beograd.

Iz Pokreta Levijatan je nedavno, uz najavu učešća na izborima, poručeno da će njihova kampanja biti usmerena na „zaštitu životinja i nejači“. – Zdrava porodica, sa mnogo dece, znači prosperitet na svakom polju – rekao je Miša Vacić prilikom osnivanja OO Srpske desnice Merošina 20. februara ove godine.

Ovih par nasumično izabranih primera slušaćemo svakodnevno i narednih meseci, kao i u svakoj izbornoj kampanji.

U ponedeljak je ispred Doma Narodne skupštine održan protest roditelja koji traže da se predloženi Zakon o nestalim bebama povuče i usvoji novi, a da prilikom sastavljanja tog novog predloga budu konsultovani i oni. Pogađate, niko od prethodno navedenih „boraca za porodicu i decu“ nije podržao ovaj protest. Nije se čak ni javno oglasio. Nije, jer se za interese porodica i dece zalažu samo deklarativno. Istovremeno, ne prestaju da napadaju, verbalno i fizički, civilni sektor i nevladine organizacije koje se zaista trude da poprave socijalni položaj najrazličitijih ranjivih grupa. One su im trn u oku zato što zaista nešto i rade, zato što se bore da poprave loše zakone, da se izbore za prava onih koji javnog glasa nemaju.

Ni vlast nije ništa bolja. Do zakonskog predloga nismo došli zato što ona radi svoj posao i pokušava da olakša probleme građanima, već zahvaljujući presudi Evropskog suda za ljudska prava. Sada već daleke 2013. godine taj sud je presudom u slučaju „(Zorica) Jovanović protiv Srbije“, naložio Republici Srbiji da uspostavi mehanizam za utvrđivanje istine i obeštećenja roditelja koji tvrde da su im bebe nestale nakon porođaja.

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović odgovorila je na kritike na predloženi zakon da je problem nestalih beba „nastao u vreme prethodnih vlasti“. Zaboravila je da je ova garnitura već osam godina na vlasti, što znači da je, pored svih bivših debelo odgovorna i ona. Podsetio bih i da vlast tokom izrade predloga zakona nije uvažila predloge roditelja, a odbila je i predlog poslanice DS Aleksandre Jerkov da otmica beba bude krivično delo koje ne zastareva.

– U suštini, ovakav tekst zakona ne odgovara nikome osim državi, jer zakon ne uspostavlja jasan mehanizam koji daje mogućnost da se u svakom pojedinačnom slučaju istraži sudbina deteta za koje se sumnja da je nestalo, već u svom tekstu krije nameru države da ovakve slučajeve zatvori prostom naknadom štete – sublimirala je problem u izjavi za VOICE advokatica Milena Vasić iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUKOM. Upravo to i jeste poenta – uradićemo samo ono što moramo. Evropa reče da moramo da vas obeštetimo i to ćemo uraditi, a za istinu i vaš interes nas zabole. A javnosti ćemo zamazati oči potenciranjem obeštećenja od nekoliko hiljada evra. Ne bi oni uradili ni to, ali sada je na redu predizborna kampanja.

Odnos desnice prema porodici, a radikali lajt to zasigurno jesu ma koliko se umotavali u evropejske oblande, ipak najtačnije opisuje slogan zabranjene klerofašističke organizacije Obraz „Ona da rađa, on da brani“. Ima tih militantnih plakata još po bespućima interneta i oni sublimiraju mračnjački pogled na porodicu i ženu – ona je neophodna kao mašina za rađanje dece/ratnika zahvaljujući kojima će biti obezbeđeno očuvanje nacije i teritorije, u ratu ili miru. Što se tiče njih, bolje ratu. Na žalost, to je neizgovoreni ali definitivno zvaničan stav države Srbije. Da nije, ne bi pre dve godine bile ugrožene porodilje i trudnice usvajanjem katastrofalnog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Ne bismo na delu imali nepisano pravilo da poslodavci ženama daju otkaze čim saznaju da su ostale u drugom stanju. Ne bi nam se raspadale škole i bolnice, u vrtićima bi bilo dovoljno mesta. Ne bi druga socijalna davanja svakim novim zakonom bila limitirana. Ne bismo se natalitetom bavili tako što ministri i ostali nadležni rafalno ispaljuju prazne parole i floskule, dok im deca odrastaju daleko od zemlje koju njihovi roditelji usrećuju.

Zato, kada vam ubuduće desnijanci budu poručivali bilo šta u vezi s porodicom i decom, budu li ih koristili za napade na neistomišljenike, podsetite ih na ove sramne primere. A dok narednih nedelja budete gledali predizborne plakate s porukom „Aleksandar Vučić – Za našu decu“ znajte da se to zaista odnosi na NJIHOVU decu. Dokazali su da ih je za vašu baš briga. Da li je i vas?

(Autonomija)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga