DALIBOR STUPAR: Neprijateljsko pecivo

„Radna proslava“ hrišćanskog praznika: Šovinistički ispad u Borči

02. maja 2019

Najradosniji (ili beše najtužniji) hrišćanski praznik u pravoslavaca obeležen je radno, šovinističkim ispadom u Borči. Meta ovogodišnje „proslave“ bio je Albanac, vlasnik lokalne pekare, jer se ispostavilo da se njegov brat pre nekoliko godina fotografisao sa ukrštenim šakama koje simbolizuju dvoglavog orla, pa to postavio na društvene mreže. Inače, srBski nacionalisti tvrde da je to provokacija i da orao simbolizuje Veliku Albaniju, dok Albanci tvrde da je to nacionalni simbol poput tri prsta u Srba.

Zbog histerije koja se povela na društvenim mrežama, u kojoj su učestvovali i pojedini ekstremisti koji se skrivaju iza firme životinjoljubaca, par desetina najgrlatijih našlo se pred pekarom, pevalo nacionalističke pesme i uzvikivalo šovinističke parole iz poznatog opusa mržnje, a izveden je i „performans“ sa svinjskim glavama. Iako se kasnije ispostavilo da je vlasnik pekare katoličke veroispovesti, to ne menja ništa u činjenici da je suština „performansa“ bio napad na verskoj i nacionalnoj osnovi. Istovremeno svi ti koji su „protestovali“ pred pekarom, u to sam siguran kao što sam siguran da je danas četvrtak, ne propuste priliku da se svuda slikaju s podignuta tri prsta. Pogotovo u „neprijateljskim“ okolnim zemljama. To je valjda neki čin hrabrosti. Da u Zagrebu pokažeš na ulici tri prsta.

Interesantno je kako nacionalisti, iako se u nju kunu, svaki put potvrde da zapravo ne žele da njihova zemlja ikada bude uređena, civilizovana, pravna… Ne poštuju njene zakone, već prečesto prete i stvari uzimaju u svoje ruke. Ako je pekar prekršio neki zakon, treba ga prijaviti i ostaviti državnim organima da mu, u skladu sa zakonom, odrežu kaznu. Ako nije, nema šta linč-rulja da uzima zakon u svoje ruke. Nismo na Divljem zapadu. Mada je sve očiglednije da smo na Divljem istoku, što je potvrdilo i sramno saopštenje ministra policajskog. On je potencirao da je skup spontano okupljanje, da je protekao bez ijednog incidenta, a nije propustio ni da napadne opoziciju istakavši da „tokom protesta u Borči ni jedno staklo nije naprslo na pomenutoj pekari“, aludirajući tako jasno na naprslo staklo na ulazu u RTS prilikom „nasilnog“ upada pristalica opozicije pre neki mesec.

Gospodine ministre, šovinistički ispadi i pretnje na nacionalnoj osnovi ne mogu se podvesti pod mirno protestno okupljanje bez incidenata! Pretnje ekstremista da će se vratiti da zatvore pekaru ukoliko bude otvorena – NISU dijalog neistomišljenika. Vlasnik pekare je građanin ove zemlje i poreski obveznik koji puni budžet iz kojeg i Vi dobijate platu. A njega su nekakvi ultranacionalisti zastrašivali, sprečavali ga da radi i terali iz zemlje.

Za mene je najporaznije što se o ovom slučaju nisu oglasili ni gradonačelnik Novog Sad Miloš Vučević niti pokrajinski premijer Igor Mirović. Gradonačelnik grada u kojem su u više navrata, i 2004. i 2008. i 2014. godine, bukvalno nekažnjeno razbijane i spaljivane pekare, nije osudio nasilje prema neistomišljenicima i ponavljanje mučnog scenarija. Nije se setio da kaže kako nijedan građanin ne sme da ispašta zbog nečije zatucanosti. Pogotovo nakon što su u trenutnoj histeriji i Večernje novosti targetirale jednog od novosadskih pekara albanskog porekla. Predsednik vlade pokrajine u kojoj su u više navrata razbijane i spaljivane pekare vlasnika albanske nacionalnosti, nije našao za shodno da se ogradi od nasilnika. Nije valjda da smatraju da je reakcija bila zaslužena? Da je Albanac provocirao i dobio šta je tražio?

Spaljena pekara u Somboru 2014. godine: Da li naprednjaci smatraju da su napadi na pekare zasluženi?

Podsetiću da su 2008. godine, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, zapaljene i kamenovane brojne pekare širom Vojvodine, a u Somboru su se čak patriJote organizovale i delile besplatno hleb ispred pekare čiji je vlasnik Albanac. A tada nije bilo provokacija s orlovima. Isto kao što niko od vlasnika demoliranih pekara širom Vojvodine nije bio odgovoran za dron sa zastavom Velike Albanije, koji se 2014. pojavio na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu. Lokali su im ipak napadnuti i demolirani. U Novom Sadu čak pet, a pomenuta somborska je spaljena.

Jer, patriJote se vode logikom da svi Albanci žele nezavisno Kosovo i Veliku Albaniju, bez obzora što generacijama žive širom Srbije. I zato im uopšte i nije potreban konkretan povod za napad. Pa svima su nam poznate priče o tome kako ti pekari pljuju i mokre u pecivo koje nam prodaju, kako su tokom rata delom svojih zarada finansirali UČK i slične, nikada dokazane, urbane legende. Mržnja kojoj svedočimo dokazuje da neko zaista veruje u te priče.

Ipak, najporaznija činjenica u svemu je što ljude i dalje strogo delimo po nacionalnoj pripadnosti. Pa ne kažemo da je vlasnik pekare, na primer, Somborac, iako on to jeste. Somborac je kao i svi drugi Srbi, Mađari, Bunjevci, Hrvati i ini koji u tom gradu žive generacijama. Ili Novosađanin, Pančevac, Beograđanin-Borčanin. Ustav im garantuje ravnopravnost i nikakav šovinista nema pravo da ih proteruje, da im broji krvna zrnca i da ih etiketira kao nelojalne. To se svaki put jasno i glasno mora reći, jer samo tako, u nekoj budućnosti, ovo društvo ima šansu da ozdravi. Za početak je dovoljno i da nastavimo da kupujemo „nepodobno pecivo“.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga