DALIBOR STUPAR: Napad kioska ljudoždera

Koliko nas još dugova čeka iz mraka?

07. feb 2019

“Mogli smo da biramo. Da li da isplatimo više od milion evra iz budžeta i možda ugrozimo finansiranje boravka dece u privatnim vrtićima, neke od kapitalnih projekata, Evropsku prestonicu kulture ili Opens – ili da vratimo te trafike. Nije reč o nekoj novoj politici Grada, već su nas stigli stari predmeti, kao što nas je stigao i spor sa izgradnjom Bulevara Evrope, sa autobuskom stanicom ATP, eksproprijacije još iz sedamdesetih godina“, rekao je za Radio 021, povodom pojave ogromnog broja kioska na ulicama, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Mudro je prećutao da je presuda posledica odluka koje su donete tokom mandata njegove tadašnje i današnje partijske drugarice i prethodnice na najvažnijoj funkciji u Novom Sadu – Maje Gojković. I njegovog oca, Zorana Vučevića, tada na mestu predsednika Skupštine grada Novog Sada! Nije se udubljivao, jer je ovo samo deo onoga čime nas godinama “usrećuju“ radikali u raznim agregatnim stanjima. Ne znam zašto, ali i dalje se čudim što gradonačelnik nije dao neku zdravorazumsku izjavu, na primer:

Odlučili smo da isplatimo svu štetu iz budžeta, a istovremeno smo pokrenuli tužbu protiv nekadašnje gradonačelnice i njenog tima, protiv svih koji su u tom poslu učestvovali. Od suda tražimo da oni nadoknade štetu svojom imovinom. Gradski pravobranilac je napisao tužbu, a pri njenom sastavljanju konsultovani su domaći i strani stručnjaci iz ove oblasti, kako bi se izbeglo da prijava bude odbačena zbog proceduralnih začkoljica.

Ili, pošto im je stranka očigledno važnija od države i zakona, mogao je da da izjavu u tom smislu:

Pokrenuli smo postupak pred stanačkim organima da Maja Gojković bude izbačena iz partije i sklonjena sa svih državnih funkcija, jer je nanela nemerljivu štetu gradu na čijem je čelu bila. Nećemo dozvoliti da lični interesu budu iznad interesa grada i građana, a pogotovo nećemo dozvoliti skrivanje iza stranke i njenog predsednika Aleksandra Vučića. Niko neće biti zaštićen članskom kartom. Naravno, radiće i pravosudni organi, stranački pravni tim već priprema prijave.

Naravno da se to nije dogodilo, pa će Novi Sad, osim što mu niko neće nadoknaditi štetu, narednih godina izgledati kao scenografija iz nekog od petparačkih SF filmova – „Napad kioska ljudoždera“ ili „Kiosci iz dubokog svemira“. Vučević je pomenuo i aferu ATP, pa valja podsetiti da je Novi Sad za „brljotinu“ u slučaju ATP Vojvodina već izdvojio milionski iznos, a pošto je slučaj završio u Strazburu očekuje se još odštetnih zahteva/miliona. Da ne pominjemo da se čitav slučaj našao među sporne 24 privatizacije o kojima se ranijih godina oglašavala i Evropska komisija.

Fun fact – osim gradonačelničke funkcije, vodeće ljude Novog Sada u poslednja tri mandata (Vučević, Pavličić, Gojković) povezuje to što su advokati. A grad iskašljava milione za kojekakve pravne zavrzlame i srlja iz problema u problem. E, sad, da li je u pitanju nesposobnost, neznanje, zla namera ili nešto četvrto, teško je reći. Ali da nešto debelo nije u redu, evidentno je i nama nepravnicima. Mada, možda bi neko pomislio da se to sve upravo i dešava zato što se razumeju u pravo. Pa znaju sve rupe u zakonu i kako da izbegnu odgovornost?!

Novi Sad će, zahvaljujući vlasti naprednjaka, narednih godina izgledati kao scenografija iz nekog od petparačkih SF filmova – „Napad kioska ljudoždera“ ili „Kiosci iz dubokog svemira“

Zbog tog bolnog iskustva, građani Novog Sada bi trebalo da budu jako zabrinuti. Ko zna šta će sve da ispliva kada ovi odu? Kakve li ćemo onda odštete da plaćamo i kome? Koliko će još novca građana da ode zbog nečije nesposobnosti ili bezobrazluka? Ne smem ni da pomislim šta nas sve čeka kada se jednom odmota klupko oko Promenade ili Pupinove Palate.

I, pošto je ovo sad već manir iz mandata u mandat, jedino što građani mogu da urade jeste da budu što glasniji i beskompromisniji u svojim zahtevima. Da se trenutni protesti iskoriste tako da se stranke primoraju na jasna, oročena obećanja da će rasturiti postojeći koruptivni sistem jednom za svagda. Da će svi odgovorni za arčenje novca iz zajedničke kase završiti na dugogodišnjim robijama, a njihova imovina na dobošu kako bi se otplatila šteta koju su prouzrokovali. Da će u tom poslu stradati i njihovi stranački drugari.

Jer, jedino tako će dokazati da zaista cene građane, da su im oni na prvom mestu i da su njihovi službenici a ne robovlasnici. Da funkcija ne podrazumeva punjenje sopstvenih džepova, nego rad u opštem interesu. I da s pozicija uništitelja gradova i opština više neće moći da pobegnu na visoke državne funkcije, gde postaju još zaštićeniji i bahatiji.

Energija koja se proteklih meseci pojavljuje na ulicama deluje kao da bi ovoga puta tako nešto zaista moglo da se dogodi. Da greške iz ranijih pobuna i „revolucija“ budu ispravljene, u korist institucija, zakona i države koja nam je danas oteta. Samo treba građanske hrabrosti i istrajnosti. Baš onoga što nas do sada i nije krasilo. Hibernaciji je, izgleda, došao kraj. A kiosci će biti opomena i putokaz kako ne sme da se radi.

(Autonomija / foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga