DALIBOR STUPAR: Miloš Pravdoljubivi Vučević

Loše režirane predstave i petparačka gluma neće sprečiti talas koji će odneti sadašnju vlast

12. dec 2019

Gradonačelnik Novog Sada i visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke Miloš Vučević podneo je, doduše u svojstvu privatnog lica, krivičnu prijavu protiv NN osoba, nalogodavaca letošnjeg prebijanja dvojice aktivista Krova nad glavom u kampusu Novosadskog univerziteta. Rekao je da na taj način želi da pošalje poruku kako momci koji se beskompromisno bore za socijalnu pravdu, a protiv korumpiranih državnih službenika koji su pravnu državu bacili pod noge, imaju podršku i njega i njegove partije i svih Novosađana.

A sledeći potez Miloša U Privatnom Svojstvu Vučevića biće prijava i zahtev da se istraži šta se to dovraga desilo s „Jedinom istinom“? Kako to da je mural s onolikog zida u centru grada netragom nestao i zašto niko od nadležnih nije uradio ništa da se to istraži?

Neće, šalim se. Privatno lice Vučević zapravo je podnelo krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu protiv svetitelja, predsednika SNS i cele Srbije Aleksandra Vučića i zenice oka njegovoga – Andreja. Pravnici kažu da je taj njegov potez izvrtanja prava zapravo pokušaj zaštite braće Vučića od najveće do sada otkrivene brljotine. Govoreći o toj prijavi, Vučević je na RTV-u izjavio da želi da njegovi sinovi žive u normalnoj državi, „gde niko neće moći bez dokaza optužuje nekoga“.

Verujem da bi svi ostali građani želeli da žive u zemlji u kojoj niko, uključujući predsednika Republike, ministre u vladi i sve lokalne moćnike, bez dokaza neće moći da optužuje bilo koga ko mu se ne sviđa. U kojoj vlast ne može da etiketira novinare i nepodobne građane kao izdajnike i mrzitelje Srbije. Gde predsednik ne može javno da sipa neistine brzinom munje, da omalovažava i preti, da se obračunava sa neistomišljenicima neprekidno se bečeći s malih ekrana.

Ko zna, možda je ovo taj novi početak? Nadam se da je pravnik Vučević odlučio da konačno presavije tabak i u mukotrpnoj borbi ponovo uspostavi pravnu državu. Ili će se makar pobrinuti za uvođenje reda u novosadskom ataru, koji po funkciji i duži? Tu se nakupilo baš mnogo posla. Mogao bi, na primer, da tuži onu gospođu bivšu gradonačelnicu zbog čije igranke je Novi Sad izgubio milione u sporu sa ATP Vojvodina. Maja, kako ono beše, Gojković?

Ili možda neki skoriji slučaj. Evo, baš početkom ove godine stigla je još jedna presuda na štetu Novosađana – dvanaestogodišnji spor sa kompanijom „Štampa komerc“ okončan je tako da je gradski budžet, pojasnio je tada Vučević, mogao biti oštećen za gotovo dva miliona evra. Zbog toga je postignut kompromis – kiosci su raspoređeni diljem Novog Sada, mada taj raspored izgleda kao da su ispali iz nekog zapaljenog transportnog aviona koji je pokušavao da se održi u vazduhu. Krive su ranije vlasti, zavapio je Miloš, prećutavši da je i tu raniju gradsku vlast predvodila Maja Gojković.

Ali, to je bio onaj stari, poslušni Vučević. Ovaj novi, pravdoljubivi, mogao bi da otera Gojkovicu pred kadiju, pa da dočekamo konačno presudu na osnovu koje će se gospođi do kraja života odbijati od plate ne bi li obeštetila gradsku kasu. Sad, možda mu je aktuelna predsednica skupštine preveliki zalogaj? Ali, kad je smogao hrabrosti da udari na Acu&Bracu, što ne bi i na Maju?

Možda će Novosađanin Vučević pokrenuti tužbe protiv firmi koje sisaju subvencije iz novosadskog budžeta, istovremeno otpuštajući radnike čim istekne ugovoreni rok, a povlačeći nove kako bi se subvencionisanje nastavilo? Pa da ih sud natera da svu razliku između izdašnih subvencija i sramotnih primanja radnika vrate u gradsku kasu?

Mogao bi podneti prijavu i protiv onih koji su skinuli zaštitu sa poslednjih novosadskih trščara, dozvolivši tako zvaničnom gradskom uništitelju da se na toj lokaciji širi s višespratnicama. Bilo bi zanimljivo pročitati imena tih koji su odlučili da se novosadsko blago sravni sa zemljom, pa ih zauvek upisati u Novosadsku knjigu srama. Hoće li, možda, prva prijava biti podneta protiv NN lica za zagađenje Dunava, kada je reka kod Žeželjevog mosta bila naizmenično crno-plava, te bordo-braon?

Mogao bih ovako do sutra… Naravno da se ništa od navedenog neće desiti, jer bi to značilo da naprednjaci žele da pravna država funkcioniše, a oni upravo to ne žele. Inače je ne bi oteli od građana, instituciju po instituciju, mesnu zajednicu po mesnu zajednicu, skupštinu stanara po skupštinu stanara. Naprednjacima su puna usta rečenice „neka institucije rade svoj posao“. Hajde onda da ih nateramo da rade. Ako neće oni, moraćemo mi da ponovo uspostavimo tu državu.

Za svaki bezobrazluk, za svaku brljotinu mora se podneti po nekoliko desetina prijava. Hiljade prijava neće moći da odbace bez ozbiljnog kršenja zakona. Ako se to ipak dogodi, onda će bar pasti i poslednja maska, i konačno će biti ogoljena laž da ovde postoji nekakva država. I onda loše režirane predstave i petparačka gluma neće sprečiti talas koji će odneti i Vučevića i sve ostale, koji jedino u ovakvom sistemu mogu da postoje. Pa da sistem izgradimo od početka, od prazne livade.

(Autonomija; foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga