DALIBOR STUPAR: Maketa države i prava

Kako se vukovarski tenk pretvorio u traktor iz Oluje i kuda sve to vodi?

29. avg 2019

Netenk i neoklopno vozilo prethodna su dva dana zauzeli gotovo celokupan medijski prostor namenjen sportu i politici. Znate već, pred stadionom „Rajko Mitić“ volšebno se pojavio tenk, za koji su tabloidi ustvrdili da je sa ratišta u Vukovaru, a kada su se začuli glasovi kritike, svi nadležni zdušno su se dali u objašnjavanje da nije to baš tako i da nikakvog prekršaja niti krivičnog dela u tom činu nema. Kao ni provokacije. Naljutili se još što neko povezuje tenk i ratove. Svašta! Onda su, nakon plasmana u Ligu šampiona, igrači FK Crvena Zvezda s navijačima zajahali oklopno vozilo, turili šlemove na glave i krenuli ulicama Beograda da proslave taj uspeh. Interesantno, neborbeno vozilo nije skrenulo ka Prizrenu, nego se kurčilo po Beogradu. Kad će već to dogodine?

Doktor lokalne samouprave na čelu MUP-a za tenk reče da je tek maketa, a za oklopno vozilo da je tamić sa plastičnim pločama. Proveriće, dodao je, da li je vozilo registrovano i to je to. Nema pompeznih hapšenja, nema javnog zgražavanja funkcionera vladajuće stranke na nacionalnim frekvencijama poput onog kada se pojavila „maketa“ vešala na protestu opozicije (par zalepljenih plastičnih kanalizacionih cevi). Nego, valja nam utvrditi šta zapravo znači doktorova konstatacija? Da sada svi možemo da na ulicu iznesemo svoje makete? Na primer makete kuka i motika? Makete giljotine? Ručnih raketnih bacača? Ili možda makete opasača s dinamitom, poput bombaša samoubica? Tu, koliko mi je poznato, čak nije ni potrebna registracija.

Dokaz da je Balkan zapravo jedinstvena septička jama nije se dugo čekao – istog dana navijačka grupa Bad blue boysa u Zagrebu je, kraj stadiona Dinama, postavila stari zarđali traktor. Da slučajno neko ne pomisli kako su jedino „kolege“ iz Beograda ratnohuškački nastrojene. Vukovarska epizoda dobila je nastavak u Oluji. Akcija i reakcija. Kreteni i budale. Četnici i Ustaše. Kužiš?

Među argumentima „za“ postavljanje tenka/makete bio je i onaj kako su se Delije po ratištima borile za Srbiju i srBstvo. Kako da ne. S Arkanom su se borile za belu tehniku, naftu i hrastovinu, teško za srBstvo. A posle rata za prevlast u podzemlju Srbije. Podzemno srBstvo? Inače, ljubitelji tenka pred Marakanom tako su dobro odradili posao u Vukovaru da u njemu ne može da opstane nijedna jebena ćirilična tabla, a kamoli Srbi. Uprkos tome što je Hrvatska članica EU i što je zakon po kojem se ćirilične table postavljaju doneo HDZ. Isti onaj koji je i devedesetih bio pokretač mržnje prema Srbima i rehabilitator ustaškog režima, a koji je, gle čuda, i danas na vlasti. Isto kao i u Beogradu – imaju kvorum uprkos izostanku Balkanskog kasapina.

Najužasnije i najjadnije od svega je bilo pravdanje. Kao da smo svi lobotomizirani i ne znamo da poenta tenka jeste upravo provokacija. Znali bismo to čak i da narodni poslanik SNS Vladimir Đukanović nije postavio fotografiju Arkana i njegovih plaćenika na tenku, s fotošopiranim licem trenera Crvene zvezde. Dajte, budite makar jednom u životu Delije kakvima se zamišljate i kažite jasno i glasno: da, namerno smo postavili tenk i ponosimo se njegovom ulogom u Vukovaru. Da, želimo da provociramo! Da, mi podržavamo i veličamo ratne zločince! Da, palimo se na rat, iako ga nismo nikad videli uživo.

Da, srećni smo što je Torcida napala naše sunarodnike u Hrvatskoj dok su gledali Zvezdinu utakmicu, jer su nam dali izgovor za nastavak divljanja. Sada imamo mogućnost da huškamo i dalje, i da svakoga ko se s nama ne slaže optužimo da podržava napade na Srbe. Odličan je i odgovor BBB-ovaca sa traktorom pred Maksimirom. Da, od tih ustaša još više mrzimo komuniste, iako su nam oni napravili klub i nazvali ga po svom simbolu! Volimo Srbiju, a mrzimo Jugoslaviju, iako smo se borili i noktima i zubima da nam se prizna titula iz 1946. Ponosimo se svim osvojenim prvenstvima Jugoslavije i Kupovima Maršala Tita, ali veličamo Dražu.

U tom slučaju biste zaslužili mrvu poštovanja zbog doslednosti, makar i pogrešne, ovako nikad. Ovako ćete i dalje biti obična kriminalna skupina, banda narko-dilera, siledžija i sakupljača krivičnih i prekršajnih prijava. Privatna vojska naprednjačkog režima. SA trupe. Kao i vaše komšije preko brda koje su iste večeri napali i demolirali vozila na novootvorenom auto-putu.

Da smo normalna država, a ne maketa, iste večeri bi u pritvoru bilo bar pedeset „navijača“. To što ste spremni za ponovno prolivanje tuđe krvi dok se busate u internetska junačka pleća, to što sanjate novu ratnu pljačku, dodatno bi vam otežalo izlazak iz zatvora. Ovako, državni organi vas tetoše dok za njih radite prljave poslove. A svi znamo da biste tu žeđ utolili tuđom a ne svojom krvlju, šaljući u smrt sirotinju anesteziranu, između ostalog, i ovakvim performansima.

Kosmička pravda bila bi da se u istoj grupi LŠ nađu Crvena Zvezda i Dinamo iz Zagreba. Pa da onda, nakon svinjarija koje će neminovno napraviti navijači, oba kluba plate ozbiljne novčane kazne i dobiju nekakvu suspenziju iz budućih takmičenja. Kad već državni organi Srbije i Hrvatske ne žele da ih sankcionišu, ostaje nam da to čekamo od UEFA-e.

A posle smene vlasti sledi ozbiljan posao denacifikacije, demilitarizacije društva i zabrana veličanja ratnih zločina i njihovih počinilaca. Ničija, gospodo, nije do zore gorela.

(Autonomija, naslovna fotografija: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga