DALIBOR STUPAR: Lutke na koncu

Novosadsko Pozorište mladih ostaje bez doma?!

09. jan 2020

Novosadsko Pozorište mladih, po svemu sudeći, dočekaće 29. februar ove prestupne godine opraštajući se od svog višedecenijskog doma kraj Dunavskog parka. Prema pisanju medija, najstarije lutkarsko pozorište u Srbiji i Vojvodini dobilo je od Sokolskog društva Vojvodina, koje je vlasnik zgrade od 2017. godine, zahtev za povećanje kirije od 50 odsto, pošto je u zgradi Sokolskog doma podstanar. Grad Novi Sad, pišu dalje mediji, nije želeo da prihvati taj zahtev, te će, ako se rešenje ne nađe, poslednjeg dana februara Pozorište mladih morati da se iseli iz zgrade.

Osim informacija iz Sokolskog društva i samog pozorišta, glas nadležnih nije se čuo. Ni famozna Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“, ni gradski oci nisu se udostojili da se u proteklih nekoliko dana oglase jasnom i nedvosmislenom porukom kojom bi umirili zaposlene u Pozorištu mladih i njihovu publiku.

Tišina.

Verovatno nisu stigli jer su bili zauzeti organizovanjem protesta protiv zakona donetog u drugoj državi? Ili raspoređivanjem hrpa starih automobilskih guma i drva za ogrev kako bi širom grada gorele lomače na pravoslavni Badnji dan? Možda su završavali nove konkurse za podobne članove „kreativne industrije“, ne bi li potrošili još malo naših novaca na šuplju marketinšku priču o Evropskoj prestonici kulture i dodatno napunili džepove, produbljujući istovremeno jaz između onih koji se bave kulturom i onih drugih, koji se bave „kulturom“?

Mada, kada se pogleda dosadašnja praksa, ne treba isključiti ni mogućnost da je u pitanju samo gluma, performans kojim nam se prvo demonstrira naizgled nerešiv problem, da bi se onda gradska vlast na samom početku predizborne kampanje neočekivano pojavila, ponudila rešenje i jahala na tom uspehu narednih dana, dok se kampanja zahuktava. Tek onda će smeti da se oglasi i Fondacija.

Vredi podsetiti da Pozorište mladih nije baš milo aktuelnoj vlasti. Kada su vladali ovim gradom, u prethodnoj inkarnaciji s Gojkovicom na čelu, dogodio se nezabeležen presedan – 15 batinaša upalo je tokom noći u pozorište i pretuklo troje glumaca koji su mesecima pre toga štrajkovali. Tadašnjem direktoru Tomislavu Kneževiću suđeno je kao nalogodavcu tog dela, a pominjao se i Igor Mirović.

Takođe, kao potencijalni direktor Pozorišta mladih, opet po preuzimanju vlasti od strane radikala light 2012. godine, figurirao je Dragan Marinković Maca – tadašnja vedeta TV Pink. Njega je na tu funkciju, u procesu upodobljavanja kadrova nakon preotimanja vlasti, predložila odbornička grupa „Svi za Novi Sad“, koja je i omogućila rušenje prethodno uspostavljene vlasti nakon izbora 2012. godine. Maca je nakon burne reakcije javnosti revoltirano povukao svoju, a gradonačelnik Miloš Vučević izjavio da je protiv Marinkovića vođena ozbiljna medijska hajka.

Oba primera dovoljna su da čovek posumnja u dobre namere aktuelnog gradskog rukovodstva i da u izbacivanju pozorišta iz sopstvene kuće vidi potencijalnu odmazdu zbog ranije pretrpljenih udaraca od strane ovog žilavog gradskog ansambla. Jeste da smo navikli da naprednjake vode najprizemniji motivi i da preferiraju udarce ispod pojasa, ali ovakva osveta bila bi previše čak i za njih. Uništiti instituciju sa višedecenijskim stažom, ovenčanu bezbrojnim domaćim i stranim nagradama i priznanjima bilo bi nisko čak i za presvučene radikale.

S druge strane, moguće je da ponovo svedočimo bezobrazluku karakterističnom za naše političke elite, a koji je za mandata naprednih uzdignut na nivo dogme – sve što nam direktno ne koristi i što ne možemo naplatiti gomilama novca ili političkim kapitalom u izbornoj kampanji ima da nestane.

A već pomenuta Fondacija će se praviti blesava. Jer, da neko ko se na sva usta neprekidno hvali (uglavnom jedino to i radi) titulom prestonice kulture ćuti na ovakav skandal je, najblaže rečeno, strašno. Da neki menadžer koji o našem trošku bezbrižno živi već godinama, prodajući nam muda za bubrege, ne napiše čak ni bedno saopštenje od dve rečenice u kojem će osuditi mogućnost da jedan gradski i jedini lutkarski teatar bude izbačen na ulicu Evropske prestonice kulture i pozove gradsku vlast na hitno reaguje, jeste sramno i pokvareno.

Eto, makar je sreća što je do famozne 2021. ostalo još svega godinu dana. U suprotnom, teško da bi od novosadskih institucija kulture ostao kamen na kamenu. A nezavisna kulturna scena je već gotovo zatrta. Jasno je da su tehnokrate okupljene oko kojekakvih saveta za kreativne industrije i ostalih grupacija za čišćenje budžeta samo lutke na koncu političara. Iako od te simbioze korist imaju i jedni i drugi, prva meta građana mora biti vlast, u konkretnom slučaju novosadska. Jer, tek njenim odlaskom stvoriće se priliku da se spere i mulj tehnomenadžera koji bi da nas sve ubede kako se uticaj i vrednost kulture meri isključivo novcem.

Kud Idijoti su ih odavno pročitali (reč mjuza zamenih rečju kultura):

Kultura je lova,
klinci su naivni,
a mi smo samo
lutke na koncu,
roba koja se kupi i prodaje,
nitko ne živi za ideale.

Blam i prevara,
blam, laž i prevara.

(Autonomija, foto: pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Druga runda
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga