DALIBOR STUPAR: Lokal u pripremi

Samo da neko ne nastrada

14. nov 2018

Ako se obistine šuškanja da danas u Novi Sad dolazi preCednik, za Novosađane će zaista ovaj dan biti crveno slovo. Tačno u 13 časova moći će da prisustvuju istorijskom otvaranju tržnog centra Promenada, zaista godinama deficitarnog sadržaja u Novom Sadu. Ako stvarno dolazi onaj što je u Parizu sedeo u magarećoj klupi, iskustvo kaže da će dolazak na grandiozno otvaranje biti radni zadatak u gradskim službama i preduzećima. Iskustvo nas takođe uči da u tim prilikama među prisutnima bude najmanje Novosađana.

Tradicija nalaže i folklornu epsku Bitku na otvaranju, ali ako dođe preCednik Novosađani koji vole ful kontakt u redovima mogli bi da ostanu bez svoje porcije zabave. Ne može se baš svima ugoditi, ali će oni sigurno nadoknaditi propušteno.

Na važnost ovog projekta ukazuje nam to što su „promenadžike“ danima unazad brlatile Novosađane da dođu na svečano otvaranje. Nisu delile maske, šlemove niti gumene čizme, mada bi one, u skladu s problemima tokom izgradnje ovog tržnog centra bile svrsishodni pokloni. O ekonomskom značaju projekta za grad i bajkama kako se tamo otvaraju nova radna mesta dovoljno govori činjenica da će brojne prodavnice zapravo biti preseljene iz drugih krajeva grada i/ili drugih tržnih centara, ostavljajući tamo pustoš.

O malverzacijama i kršenju zakona i ostalih građevinskih normi oko izgradnje Promenade potrošeno je hiljade i hiljade karaktera, šlajfni i novinskih stubaca prethodnih meseci pa ne bih trošio reči, ali dužan sam jedan update: TC Promenada danas će biti otvorena bez upotrebne dozvole nadležne gradske uprave. Očigledno da je mnogo toga i dalje skriveno, a potencijalni odgovor na pitanje kako je moguće da neko nekažnjeno krši propise i zakone biće samo prisustvo Aleksandra Vučića i gradskih čelnika ovom otvaranju. Ako dođe, to će biti jasan dokaz da naprednjaci itekako imaju neke veze s tom Promenadom. I da zbog te veze investitor može da se ponaša kako hoće. Možda će da postavi ono čuveno „Lokal u pripremi“, da ga nadležni još neko vreme ne diraju.

A ni Vučiću ovo ne bi bilo prvo otvaranje nezavršenih i nebezbednih objekata – dvadesetak dana nakon što je u prisustvu evropskih zvaničnika svečano otvoren Žeželjev most, jedan radnik je izgubio život tako što je pao s visine (otkud radnik na završenom mostu?), a pristupne saobraćajnice ni danas nisu kompletirane. Upozorenja stručnjaka daju za pravo da strahujemo da Promenadu čeka slična sudbina. U najgorem slučaju, žrtva izgradnje tržnog centra mogla bi postati i neka od komšijskih zgrada na Limanu.

Kao ateista mogu da izjavim sledeće: daj Bože (Budo/Krišno/Odine/Kvecalkoatle…) da neko danas ne nastrada. A gradskoj vlasti: molite se da neko ne nastrada!

Oni koji prežive ovo svečano otvaranje, večernje časove uz omiljenog političara mogu provesti u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića, gde se u 19 časova otvara izložba „Advokat Mita Gojković: 1958–2003–2018…“. I tamo bi, prema nezvaničnim najavama, trebalo da navrati Aleksandar Vučić.

E, sad, da li je Mita Gojković i koliko zadužio grad, zaista ne znam. Ne bih zato sudio o njegovoj ulozi, izložba će sigurno sve objasniti i opravdati. Međutim, ako je suditi po Mitinoj mezimici, čiji minuli rad nam je itekako dobro poznat, mogu da kažem da nije baš bio neki stručnjak.

Naime, Maja Gojković će van novosadskog atara u istoriji biti zapisana kao arhipreletačica, osoba koja je promenila brojne dresove, ideološki vrlo ozbiljno suprotstavljene, vrativši se na kraju u matično jato (bez učitelja i par prvoboraca). Pored zvonca kojim dresira poslanike većine, advokat Maja Gojković je nebrojeno puta prekršila Poslovnik o radu Narodne skupštine, uvek na štetu opozicije, a ni kršenje zakona joj nije strano, pa je tako, prema tvrdnji opozicionih stranaka, za decembar protivzakonito raspisala izbore u tri opštine. Za svog gradonačelničkog vakta Novom Sadu je u amanet ostavila dug za od četiri miliona evra zbog afere sa izgradnjom međumesne autobuske stanice ATP Vojvodina.

Detaljčić oko izložbe posvećene njenom ocu – medijski pokrovitelj je Color Media Communications Roberta Čobana. Istog onog koji je, u sadejstvu sa Majinim stranačkim kolegama na trenutnom radu u novosadskoj vlasti, gotovo uzurpirao Trg slobode u Novom Sadu. Da li je ovo sada tante za kukuriku, trange-frange ili neki od drugih poslovnih modela u Srbiji, nije bitno, ako je legalno. Ali to što je nešto legalno ne znači da nije fuj.

I eto, ko kaže da nema kulturnih sadržaja u naprednoj Srbijici? Taman da se slegne napredna histerija na karikaturiste Predraga Koraksića Coraxa i Dušana Petričića, kojima je skinuta izložba u Lazarevcu. Mada, šta mi znamo? Možda karikaturi zaista nije mesto u biblioteci, a advokaturi jeste u galeriji? Ili je od umetničkog dometa važnije na koju je izložbu On došao?

(Autonomija) 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Setva
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga