DALIBOR STUPAR: IT Radun i pripremanje novog fronta

Da li je dosta 30 godina zatupljivanja i laži?

21. dec 2018

„Nema nikakvog smisla da školska deca u Vojvodini imaju pomeren zimski raspust u odnosu na decu iz drugih delova Srbije. To su izdejstvovali mađarski političari, da bi raspust u Vojvodini počinjao od katoličkog Božića, a to im je tada dopustio DS“, napisa pre neki dan taze IT stručnjak/analitičar subotičke bolnice Branko Radun na tviteru. Dve rečenice sastavljene od zlobe i netačnosti, izazvale su salvu reakcija čiji je zajednički imenilac – osuda i kritika na račun napisanog, ali i autora. Nakon više desetina dobronamernih i manje dobronamernih kritika, pa i uvreda i neprijatnih rečenica kojima je zbog tog tvita obasut, Radun je pokušao da se izvadi.

„Da li ste shvatili sta sam napisao. Nije mi problem što je u Vojvodini 24. već što postoji podela, a rešenje može biti da sva deca u Srbiji idu 24. na raspust upravo zbog toga“, odgovorio je nemušto Radun, iako objašnjenje nema veze sa prvobitnim tvitom. A nije objasnio ni kakve to veze ima sa mađarskim političarima i DS-om.

Radun je istoričar, te bi trebalo da zna te stvari, ali neka bude da mu se omaklo. Problem je što istim neznanjem barataju novokomponovani vernici, te je red da im se pojasne neke stvari: NE POSTOJE NI KATOLIČKI BOŽIĆ NI SRPSKA NOVA GODINA!

Božić koji pada 25. decembra jeste Božić po gregorijanskom kalendaru i njega ne slave samo katolici, već i protestanti, te vernici evangelističkih i reformatorskih crkava. Takođe, istog dana je Božić i pravoslavnim vernicima u Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj, ali ga oni slave po reformisanom julijanskom kalendaru koji je delo našeg naučnika Milutina Milankovića, a koji se poklapa sa gregorijanskim.

E sad, zašto Srpska pravoslavna crkva ne koristi kalendar srpskog naučnika nejasno je nama laicima, ali bez obzira na to, red bi bio da njeni vernici makar znaju kad šta obeležavaju. To je jedna od posledica novokomponovanog powerslavlja. Da ne znaš da je takozvana Srpska nova godina zapravo Nova godina po julijanskom kalendaru, nazvanom po Juliju Cezaru, koju pored Srpske pravoslavne crkve slavi još i Ruska pravoslavna crkva, te vernici u Gruziji, Belorusiji, Crnoj Gori, Makedoniji…

S obzirom na to da Ruska pravoslavna crkva ima možda i dvestotinak miliona vernika, taj praznik bi se pre mogao kolokvijalno zvati Ruska nova godina. Bilo bi zanimljivo čuti razgovor dva pravoslavna vernika, Srbina i Rusa, gde ovaj prvi objašnjava da se 13. januara slavi Srpska nova godina.

Drugo, Branko Radun je široj javnosti poznat kao politički analitičar, a neki ga znamo i kao urednika sajta Vidovdan, člana Upravnog odbora RTS-a, te kustosa Muzeja NIS-a u Novom Sadu. Ipak, po sopstvenom priznanju, odnedavno je zaposlen u Subotičkoj bolnici, kao tehničar održavanja informacionih sistema i tehnologija. Direktor bolnice mu je, kako je naveo, prijatelj koji je pristao da ga zaposli, a radiće pi-ar samo za bolnicu, ne i za lokalni SNS. Plata 300 evra. Nejasno je da li je uopšte bilo konkursa, kako je pobedio na njemu, s obzirom na to da nije IT stručnjak, te kako je moguće zakačiti se za državnu sisu kada je zabrana zapošljavanja u javnom sektoru produžena i na 2019. godinu.

Ili je neko procenio da nije dovoljno to što danonoćno ne silazi s režimskih tv kanala, nego treba da da dodatni doprinos u borbi na virtuelnom frontu. I biće da je izjavom o Božiću i raspustu, očigledno, počeo da odrađuje sinekuru. Njegova izjava možda nije prizemno širenje mržnje poput uobičajenih izjava funkcionera i članova SNS-a, čak bi se pre moglo reći da je tupava. Ali nije bezopasna. To je izjava na liniji pojačavanja antagonizama u Vojvodini kojih je u poslednje vreme sve više. Pre svega na relaciji Srbi-svi ostali. Na istom tom zadatku su i nametanje spomenika kralju Petru I, insistiranje na preimenovanju Zrenjanina u Petrovgrad, proterivanja latinice iz Novog Sada, vršljanje srBskih časti i desnica i njihovo delanje protiv svih koji po njihovim kriterijumima narušavaju nacionalno jedinstvo. Sve to služi da se, korak po korak, zatre multinacionalni duh Vojvodine. Mal’ ne rekoh Severne Srbije.

Da li obični botovi i desni anonimusi više nisu dovoljni za tu prljavu rabotu, pa je u nju neophodno uključiti i (relativno) poznate ličnosti, koje nemaju direktnu vezu sa SNS-om? Ili je bar dobro kriju. Da li je na delu pokušaj da se, nakon odlaska Kosova, pripremi novi front? Da spremno prihvatimo guslanje o ljubavi, herojskoj borbi i odbrani severne pokrajine? Još da krenu parole poput „Vojvodina je srce Srbije“, i tu smo. S tim što Vojvodina nije samo meta srBskih nacionalista, mada su oni najglasniji.

U tom smislu, Radunu i svim radunolikima, firerolikima, orbanolikima i inima, koji bi i dalje da propagiraju populizam, nacionalizam, pa i fašizam, ne bi li u džepove strpali još novca, istovremeno dodatno sluđujući građane i prizivajući drugo ratno poluvreme, mogu da poručim sledeće – odbijte. Nema više. Nećete napraviti ni Veliku Srbiju, ni Veliku Mađarsku, ni neku novu NDH. Nema prekrajanja granica, nema rata. Ljudima je dosta 30 godina zatupljivanja i laži. Dosta im je priča o nebeskim Srbijama, dok žive u blatu i pokušavaju da skrpe kraj s krajem. Dok šalju potomstvo daleko od ove kaljuge.

Eto, kad smo to razjasnili, srećni praznici svima. I onima koji slave 25. decembra i onima koji slave 7. januara, i onima koji obeležavaju neke druge datume ili ih uopšte ne obeležavaju. Razlike neka vas spajaju. Sve najlepše svima, osim onima koji se furaju na 7527. godinu. Jer, jedno je tradicija, a drugo glupo foliranje.

(Autonomija / foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga