DALIBOR STUPAR: Hakovanje hakera

Restart tu ne pomaže, neophodno je sistem reinstalirati

06. mar 2020

Prvi put u istoriji Srbije jedan grad, Novi Sad mu je ime, doživeo je hakerski napad. Grad je odbio da plati otkupninu u visini od 50 bitkoina (oko 400.000 evra), te je primoran da peške ponovo uspostavlja pogođene sisteme. Prema oceni gradonačelnika Miloša Vučevića, biće neophodno nekoliko nedelja da se Novi Sad oporavi od napada kojeg je krstio „sajber-terorističkim“.

Gradonačelnik je javnost upoznao s tim da je Novi Sad ostao bez velike količine podataka, ali tvrdi da lični podaci građana nisu ugroženi, kao ni birački spiskovi. Nije znao jesu li nestali podaci o dugovima građana. JKP „Informatika“ je saopštila da je hakovano 2.000 računara i 120 servera, ali da je u međuvremenu pokrenut novi sistem.

Ovakav sled događaja čudan je samo na prvi pogled. Jer, nije li upravo Srpska napredna stranka hakerskim (sajber-terorističkim) napadom otela celu zemlju od nas njenih građana? I drži nas za taoce evo već osam godina, bez da je zatražila nekakav otkup. Za razliku od Novog Sada, građanima nije data šansa da otkupe nazad svoje živote i državu. Da je država hakovana, kidnapovana, uveravamo se iz dana u dan. Od javnog prevoza, preko javnih preduzeća i institucija, inspekcija, nezavisnih regulatornih tela, medija, sve do zdravstva, prosvete, ekonomije i pravosuđa. Gde god zagrebete, udarite u neki zid zloćudnog SNS virusa koji sprečava da se radi bilo šta što nije u njegovom interesu. Samo oni s propusnicom (partijskom naravno) uspevaju da prođu kroz nove, napredne postavke sistema.

Hakerski napad na gradske uprave i službe nije nešto čemu se treba radovati. Ipak, ova situacija možda konačno pojedinim nevernim Tomama bude pokazatelj koliko se ljudi koji vode Novi Sad, a isti vode i celu državu, uopšte (ne)razumeju u poslove koje bi trebalo da rade. Koliko je tu nesposobnjakovića, poslušnika zaposlenih preko stranke koji ne rade državni, već privatni, stranački posao.

Zanimljivo je da je još 2015. godine SNS upozoravala kako se njen stranački sajt nalazi pod neprekidnim napadima i pokušajima hakera da ga preuzmu ili sruše. Zbog toga je uključena pojačana zaštita i stalna kontrola sajta kako bi se to sprečilo. Kada su u pitanju javni resursi, poput onih kojima raspolaže gradska uprava Novog Sada, očigledno je da im nisu bili toliko značajni. Ko bi još bacao pare na zaštitu sistema, kad ima hitnijih stvari. Kapilarnih glasova, na primer.

Zato smatram da situacija s otetim podacima građane ne treba naročito da brinu. Srpska napredna stranka očigledno već ima sve naše podatke, a to upravo njihovi aktivisti demonstriraju danima dok obilaze Srbiju „od vrata do vrata“ kako bi se uverili ko će da ih podrži, a koga eventualno treba zastrašiti.

Skrenuo bih pažnju na još jednu „sitnicu“ – direktor SPENS-a ekspresno je podneo ostavku kada se otkrilo da je zbog havarije voda u bazenima bila zagađena, a da se to krilo. Njegovu odgovornost zatražio je lično Miloš Vučević, dok je u slučaju hakerskog napada par dana ćutao. U javnosti odgovornost direktora „Informatike“ zatražila je jedino opozicija.

„Gradski odbor Srpske napredne stranke ne samo da ne smatra da ima potrebe za bilo kakvim kadrovskim promenama u JKP „Informatika“, već je za svaku pohvalu brza i efikasna reakcija IT stručnjaka iz ovog preduzeća“, saopštili su novosadski naprednjaci.

Dva incidenta zabeležena su u dve potpuno različite oblasti i nemoguće ih je u potpunosti porediti, ali postavlja se pitanje zašto je epilog jednog momentalna odgovornost, a drugog momentalna abolicija? Naravno, reč je o tome da je sada već bivši direktor Spensa iz stranke Rasima Ljajića, dakle koalicioni partner, dok je direktor „Informatike“ naprednjak. Pozivanje koalicionog partnera na odgovornost ima za cilj treniranje strogoće i dodatno uterivanje u red. Smena sopstvenog kadra bila bi loša, jer bi se na taj način javno priznalo da se na funkciji nalazi nesposoban i neadekvatan kadar. S druge strane, čovek s brljotinom u dosijeu (je l’ neko rekao koferče?) bespogovorno izvršava svako naređenje. A to je najvažniji napredni kriterijum, pogotovo u toku netom započete predizborne kampanje.

Očigledno je da će vladavinu SNS-a u budućnosti morati da proučava nekakav multidisciplinarni tim. Tim u kojem će istoričari činiti samo deo, a brojniji biti psiholozi, antropolozi, pravnici i drugi stručnjaci. Jer jedino uz takav sveobuhvatan pristup eventualno ćemo dokučili razloge dubokog pada društva nakon što je na njegovo čelo došla SNS. Rezultati tih stručnjaka, u vidu dokumentarnih filmova, serija i knjiga moraće postati obavezno štivo, kako u ustanovama zatvorenog tipa, tako i u školama i univerzitetima. To je jedini način da se jednom zauvek odučimo od destruktivnog ponašanja koje nas vekovima košta stvaranja uređene i civilizovane države.

Novi Sad će se nedeljama oporavljati od hakerskog napada, a od (za sada) osmogodišnje vlasti SNS-a i satelita Novi Sad će se oporavljati godinama, možda i decenijama. Restart tu ne pomaže, neophodno je sistem reinstalirati. Zapravo, pomoći će nam jedino formatiranje diska i instaliranje potpuno novog softvera. Bez obzira na to koliko potencijalnih podataka u tom procesu nepovratno izgubili.

(Autonomija)

Istina je: ima nas! Klikni i podrži slobodno novinarstvo!

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga