DALIBOR STUPAR: Fabrike vode i vodovodi, a ne migovi i stadioni

Svega trećini Vojvođana dostupna ispravna voda za piće

12. sep 2019

Analiza Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ pokazala je da je iz svega devet javnih vodovoda u Vojvodini voda ispravna za piće. Podaci Zavoda za javno zdravlje Vojvodine pokazuju da na celoj teritoriji pokrajine dominira fizičko-hemijska neispravnost vode, te da je svega trećini Vojvođana dostupna ispravna voda za piće. Najteža situacija je, dodaju, u Severnobanatskom i Srednjebanatskom okrugu.

Pokrajinski premijer najavio je rešavanje tog, kako je naveo, višedecenijskog problema. Dodao je da je država spremila novac, te da je smernice za rešavanje navedenog problema gradonačelnicima i predsednicima opština dao predsednik države.

S obzirom na to kako predsednik i ostali naprednjački vlastodršci rešavaju probleme, bojim se da ne prođemo kao s aflatoksinom. Sigurno se sećate kako je onomad ministar Goran Knežević javno pio mleko, nakon što je udesetostručena dozvoljena vrednost te materije u mleku – sa 0,05 mikrograma po kilogramu na 0,5.

– Iz Ministarstva zdravlja, Instituta Batut i Vojno-medicinske akademije smo dobili identičan odgovor da nema naučnih dokaza da postoji razlika po zdravlje građana u vrednostima 0,5 ili 0,05 mikrograma aflatoksina u mleku – istakao je tada Knežević. I, kao rukom odnesen, problem s aflatoksinom je nestao, dok je Knežević držao slovo o „nepotrebnom i nekritičnom prepisivanju EU propisa“.

Pošto je problem s vodom u velikom broju naselja u vezi sa povišenim nivoom arsena, to bi se elegantno moglo rešiti Kneževićevom metodom. Podigneš dozvoljenu količinu i opereš ruke. Za ostale probleme poput visokih koncentracija organskih materija, amonijaka, mikroorganizama i drugih fizičko-hemijskih i mikrobioloških nedostataka mudro vođstvo će, siguran sam, naći jednako brzo i neefikasno rešenje.

Nešto u rangu hitro smišljenog patenta za napredak na Šangajskoj listi – platićemo da naši stručnjaci širom sveta potpisuju radove u ime Beogradskog univerziteta, izigrati sistem i ponovo se uzdići na listi. A na konkretna poboljšanja položaja studenata i zaposlenih u toj instituciji nećemo bacati pare.

Ozbiljno, veruje li iko da će ovo pitanje biti rešeno u narednim godinama? U istom trenutku u kojem država subvencijama finansira izgradnju malih hidrocentala i stavljanje reka u cevi. Oduzimanje reka građanima i okolnom živom svetu? Pa naravno da neće. Vučić je nedavno čitavu kampanju posvetio školskim toaletima, pa iako ta prva, A1 faza, nije ni blizu okončanja, prosvetni popečitelj krenuo je već u najavu dronova i robota po školama. Valjda neće upasti u čučavce.

Da ne širimo priču. Dakle, Zrenjaninci 15 godina vode bitku za zdravu vodu. U periodu od tih petnaest godina izmenjala se gomila lokalnih, pokrajinskih, republičkih i saveznih vlasti. Pojedinci iz nekih vlasti menjali su zatim stranke za neke druge stranke u vlasti, neke države su nestale, a neke nove nastale. Imali su i muljažu s fabrikom vode, samo nisu imali rešenje za arsen iz bečkerečkog vodovoda koji je i dalje postojan kano klisurina. Zrenjaninci su presavili tabak i tužili gradonačelnika i još par saradnika zbog brojnih problema u vodosnabdevanju i sada ostaje da vidimo sudstvo na delu. To je možda jedan od puteva – tužiti sve nadležne u svim lokalnim samoupravama zbog nerada, nečinjenja, lažnih obećanja. Zbog nedostatka zdrave pijaće vode. Pa, neka objašnjavaju zašto nisu radili ono za šta su ih građani birali.

Umesto da grade stadione, od kojih će, odokativnom metodom mereno, samo nacionalni stadion koštati 200 miliona evra, u zemlji bez ikakvog epskog fudbalskog uspeha, bolje bi bilo da krenu s gradnjom fabrika vode i vodovoda. Umesto da nabavljaju rashodovane migove i za njihovu popravku izdvajaju stotine miliona, trebalo bi da ulože u zdravu životnu sredinu. Takozvani jeftini politički poeni u tom slučaju su zagarantovani, te nije jasno zašto ta pitanja nikako ne stižu na dnevni red. Da li se na njima ne može zaraditi kao na auto-putevima ili se ne mogu progurati tokom jednog mandata?

Zdrava voda, zdrava životna sredina, javni umesto privatnog interesa, ti zahtevi trebalo bi da budu prioriteti svih budućih pretendenata na vlast. Svih koji misle da bi mogli da vode gradove, pokrajinu ili republiku. I da se o tome javno izjasne pre izbora, sa jasnim planom i oročenim rokom delovanja. I čim iskoče iz obećanog, odmah smena! Nemamo više vremena za gubljenje. Ubiće nas žeđ, prljavština i boleštine možda pre nego neki novi rat koji neoradikali prizivaju svakog dana. Ako im dozvolimo.

(Autonomija, foto: pixabay)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Hleba i igara
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga