DALIBOR STUPAR: Da, bojkot!

Sloba nije imao ovako uigrane SA odrede

08. avg 2019

Danima se već javnost Srbije zabavlja pričama o eventualnom bojkotu predstojećih izbora. Režim Aleksandra Vučića je, čini se, najavu shvatio toliko ozbiljno da se dao u razbijanje te priče, dok se ne zapati međ’ građanima. Čak je došlo do razgovora/okruglog stola pod pokroviteljstvom Fondacije za otvoreno društvo, na koji je Prvorođeni poslao triling klovnova, čisto kako bi održao tradiciju ponižavanja druge strane. Novi okrugli sto zakazan je za sutra, a opozicija je u međuvremenu održala sastanak nakon kojeg je saopšten zajednički stav da „u ovom trenutku ne postoje uslovi za slobodne i poštene izbore, te da mediji nisu slobodni“.

Koliko sam upratio, glavni argument protiv bojkota je da će u tom slučaju Aleksandar Vučić ostati na vlasti još četiri godine. Hoće, ali ako ne bude bojkota, Vučić takođe dobija novi mandat. A opozicija koje eventualno pređe cenzus, suočavaće se i dalje sa bezobrazlukom Maje Gojković, mukanjem poslanika iz skupštinske većine, besmislenim amandmanima u cilju krađe vremena za raspravu, te beskrajnim ponižavanjima koje će im priuštiti vlast, u pauzama veličanja Vučića.

Ako i dalje imate dilemu da li je bojkot dobra ili loša ideja, najbolje je da obratite pažnju na retoriku Vučićevih poslušnika koji su se ovih dana razmileli po Srbiji da telale protivu bojkota. Na primer SPS, koji poručuje da su izborni uslovi u Srbiji jednaki za sve i da izborna pravila nisu menjana „čitavu deceniju“. Naravno da izborna pravila nisu menjana, ali izborna pravila nisu izborni uslovi, a ovi potonji se pogoršavaju neprekidno od 2012.

Ćelavci i džipovi bez tablica koji kruže diljem Srbije i bukvalno sprovode ljude da glasaju za vlast; prebijanje političkih protivnika i novinara; sprečavanje rada biračkih odbora; prisiljavanje zaposlenih u javnom sektoru da glasaju po spiskovima, a pod pretnjama otkazima; pritisci na kandidate da se ne kandiduju ili da napuštaju liste, sve su to izborni uslovi koji su danas na snazi i koji, uz zatvorene medije, ne mogu da proizvedu ništa dobro.

Ne stoje priče da ni kod Miloševića nije bilo bolje pa da je ipak pobeđen, jer Sloba nije imao ovako uigrane SA odrede, niti apsolutnu vlast od upravnika zgrada do predsednika Republike. Neprimerena je i paralela s belim listićima, jer su Nikolić i Vučić već na vlasti (onaj prvi zapravo je u kinesko-ruskoj mišjoj rupi gde mirno krcka budžet). Takođe, ne bih pridavao značaja ni argumentu da će bojkot iskoristiti Šešelj, Čanak, Čeda, DSS, Srpska desnica ili neki novi Beli i tako zauzeti mesta onih koji bojkotuju.

Evo zašto – Srpska radikalna stranka jeste 2016. godine osvojila 8,1 odsto glasova, ali tada je još postojala lažna percepcija u javnosti kako će se Šešelj obračunati s Vučićem i Tomom zbog krađe stranke. U međuvremenu se potpuno razotkrio kao pajac vlasti, te je na predsedničkim izborima 2017. osvojio 4,48 odsto, a 2018. na izborima za Skupštinu Grada Beograda (koji jesu lokalni, ali je u pitanju 1,6 miliona glasača) radikali osvojiše svega 2,34 odsto! Zato je Šešelj na Pinku i Hepiju pojačan na najjače, zato nije izbačen iz parlamenta nakon pravosnažne presude Haškog tribunala, zato se tolerišu svi njegovi mizogini i ostali ispadi – mora mu se nabiti posustali rejting po svaku cenu.

Karikatura: STUPS

Lista Čeda/Boris/Čanak prešla je na jedvite jade cenzus sa 5,02 odsto. Tadić trenutno nije u toj kombinaciji, jer njegovi poslanici takođe bojkotuju rad parlamenta, a potonji dvojac bez njega (možda čak ni s njim) nema ni teoretsku šansu da dobaci do cenzusa. Dveri nisu više u koaliciji sa DSS-om, a njihova lista je bila malo bolje plasirana od prethodno navedene – 5,04 odsto. To znači da je i za DSS cenzus misaona imenica. Fantomske liste nikada ne dobace do jednog procenta, te je za očekivati da Miša Vacić na svoju elokventnost osvoji možda istorijskih jedan odsto.

Dakle, u slučaju bojkota režimu preostaju dve stvari: ili da Vučić krade i raspoređuje glasove na veliko ne bi li neku od tih lista ugurao u parlament ili da se na kraju u skupštini nađu samo SNS (sa svim trabantima poput Rističevića, Ljajića, Atlagića i ostalih Karića) i SPS. U tom slučaju Vučić će morati da se igra sam sa sobom. Napredni rak je i tako metastazirao i bukvalno pojeo sve institucije. Neka i parlament pojede do kraja.

Bojkotom se Vučiću izbija glavni adut – da čitavu kampanju koncipira na napadima na zlu opoziciju koja želi da, zamislite molim vas, dođe na vlast. Jer, ako opozicija bojkotuje izbore, onda ne možeš da mobilišeš ljude na priču o tome da je jedini cilj opozicije budžet. Zbog toga ona mora pod hitno da napravi plan za aktivan bojkot koji bi se sprovodio svakog dana, a kulminaciju imao na dan izbora. Imao bih tu par predloga, ali hajde prvo da vidimo šta su oni smislili. Na kraju krajeva, možda neko od njih prelomi i odluči da ide na izbore, ali građani su ti koji glasaju i koji bi trebalo da bojkotuju izbore pod ovakvim uslovima. Trebalo bi na taj način da pokažu i vlasti i opoziciji da konačno moraju da počnu da vode računa o interesima građana, a ne sopstvenim. Da u kampanjama govore o rešenjima za realne, životne probleme, a ne da se međusobno vređaju i prozivaju. Jedina nedoumica jeste da li su se birači konačno opametili.

(Autonomija, foto: Beta)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga