DALIBOR STUPAR: Crkveno-policijski vikend

"Jači od države, zahvaljujući snishiodljivosti političara koji love svaki glas"

Priredio: Dalibor Stupar
11. apr 2020

Srpska pravoslavna crkva donirala je, u sklopu borbe protiv korona virusa “donaciju licima koja su obolela od korona virusa, a koja su smeštena u privremene bolnice”, navedeno je pre nekoliko dana u saopštenju te organizacije. Ne, SPC nije donirala novac. Ni medicinsku opremu. Nije na raspolaganje stavila neka od svojih luksuznih vozila ili objekata. Niti kašičice i pribor za vaskrsovanje koje sledi. Ne, matera Crkva donirala je – veći broj časopisa novina Srpske Patrijaršije “Pravoslavlje” i misionarskog glasila Srpske Crkve za mlade “Pravoslavni misionar”. Svi smešteni u privremene bolnice na Beogradskom i Novosadskom sajmu, te hali Čair u Nišu moći će da prekrate vreme uz ovo, siguran sam, nadasve važno i edukativno štivo.

Naravno, na Sajmu neće lično završiti nijedno svešteno lice, iako ih ima već i obolelih, a i preminulih od korona virusa koji se, po tumačenju SPC, ne može preneti pričešćem. Sveštena lica neće završiti ni u zatvoru niti kućnom pritvoru, iako su neka od njih direktno odbijala da poštuju odluke državnih organa kojima je propisano ponašanje tokom pandemije koronavirusa, te pozivala vernike da prisustvuju bogosluženjima.

NIje za utehu, ali slično je i preko plota – katolički kler u Hrvatskoj ponaša se jednako neodgovorno. Crkva u Hrvata ovog vikenda obeležava Uskrs i ima najava da će se vršiti bogosluženja. Prethodnih dana služene su mise za koje su policajci pokazali izuzetno razumevanje, te nisu priveli nijednog sveštenika, dok su za mnogo blaže prestupe u doba pandemije hapsili građane, na nekima upotrebljavajući i prekomernu silu. Preksinoć je čak održana procesija na Hvaru. I sada, uprkos preporukama pape i biskupa, ponovo će tvrdoglavi, i po opšte zdravlje i živote svojih sugrađana opasni, sveštenici raditi kako oni žele i proći nekažnjeno.

U najvećem broju ozbiljnih zemalja, van kaljuge zvane Balkan, situacija nije takva i crkve su prihvatile pravila ponašanja koja propisuju stručnjaci, te se trude da maksimalno smanje mogućnost širenja zaraze tokom svojih obreda. U Jerusalimu je 25. marta zatvorena i Crkva Svetog groba, po prvi put od 1349. i epidemije kuge! Prema informacijama dostupnim u medijima, dalji koraci zbog predstojećeg Uskrsa biće razmotreni u saradnji s vlastima.

Potpuno suprotno ponašanje sveštenstva i njihovog stada ovde jedan je od mogućih razloga za zatvaranje celokupne populacije Srbije na 60 sati, koliko će potrajati aktuelni policijski čas ovog vikenda. Naime, osim uskršnjeg vikenda kod katolika koji u Srbiji nisu brojni, danas je Lazareva subota ili Vrbica kod pravoslavaca. Slava tokom koje brojni vernici sa decom pohode hramove i porte koje se za tu priliku pretvaraju u vašare.

Vlast predvođena Aleksandrom Vučićem čitav tok epidemije ponaša se bolećivo prema crkvi i sveštenicima, bez grube reči upućene na njen račun. Međutim, brojke su neumoljive i, nagađam, jedan čovek odlučio je da se i dalje ne zamera, ali da ipak spreči da u javnost izađu sramne slike crkava punih potencijalnih prenosilaca virusa. Naravno, ta odluka najavljivana je kampanjom u u tabloidima i medijima s nacionalnom frekvencijom, maskirana je kao iznuđena “roštiljanjem na Fruškoj Gori”. Vučić je tako nastavio da živi svoj san već dvadesetak dana, pa je uveo još rigidnije ograničenje kretanja i zatvorio celu Srbiju na dva i po dana, s izuzetkom svojih poslušnika koji će i dalje da vode bespoštednu izbornu kampanju.

Vlast je afrodizijak, a apsolutna vlast je, valjda, apsolutni afrodizijak. Nemoguće je ne primetiti s kolikim uživanjem Vučić ovih dana izgovara reči rat, vanredno stanje, uredbe, policijski čas… Ipak, čini se da opet nije zadovoljan. Nije mu dovoljno ni vanredno stanje, ni suspendovanje institucija, Ustava i zakona, pa mora svako malo da povećava dozu. Očigledno mu nije bila dovoljna trenutna cenzura medija, pa je juče uvedeno da se konferencije za novinare imaju održavati bez novinara, Sad smo već stigli i do 60 sati neprekidnog karantina.

Sad, ako političari ne mogu da razdvoje sopstveni interes od interesa države i najčešće jedan lažno prikazuju kao drugi, crkva bi trebalo da bude odgovornija. Na kraju krajeva, to potencira i njeno učenje. Na žalost, crkve ovde uvek pokušavaju da se postave kao moralne vertikale društva, ali čim njihovo učenje i ponašanje dođe u koliziju sa zakonima, tim gore po zakone. I hrvatski i srpski model pokazuje da je crkva, iako su obe države sekularne, zapravo jača od države. U Hrvatskoj i formalno, zahvaljujući famoznim Vatikanskim ugovorima, a ovde zahvaljujući snishiodljivosti desnih i konzervativnih političara koji love svaki glas, a crkva je na toj strani ozbiljan rezervoar. Naravno, tu svoju podršku SPC godinama naplaćuje ogromnim iznosima novca iz budžeta, te različitim privilegijama koje se idu sve do zaštite od sudskog progona sveštenika za ozbiljna krivična dela.

Srećni predstojeći praznici svim vernicima! Bez obzira slavite li Uskrs ovog ili narednog vikenda, ili možda Pashu. Bez obzira da li je vaša denominacija u nekoj zemlji većinska ili nije, morate naučiti jednom za svagda da je vaše pravo na veru ograničeno pravom svih ostalih (pa i vas samih) na zdravlje i bezbedan život. Morate shvatiti da nemate apsolutno nikakvo pravo da ih ugrožavate radi sebičnih navika. Da zakoni važe za sve jednako i da nisu podložni različitim tumačenjima i interpretacijama poput, na primer, vaših svetih knjiga.

(Autonomija)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovely Jubbly
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga