DALIBOR STUPAR: Cinizam Miloša V.

Ala su to grdne muke, biti gradonačelnik grada koji mrziš

23. maja 2018

„Evo, traži Klisa obdanište, traže Adice obdanište, nema Sajlovo obdanište; hoće Podbara garažu, hoće Nova Detelinara garažu. Vi nećete? Dobro, ostali delovi grada vape i mole da dobiju“, izjavio je na konferenciji za novinare gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Za neupućene, reč je o obradi jednog od najvećih hitova Aleksandra Vučića, sa albuma „Live iz Niš“: „Hoćete da Niš upravlja aerodromom, nema problema, samo nemojte da tražite pare za investicije“. Ipak, manje muzikalni Vučević nije uspeo da dočara svu dramatičnost originalnog izvođenja.

Naime, komentarišući revolt građana novosadskog naselja Liman, koji se protive najavljenoj izgradnji brojnih garaža, jer bi se to direktno odrazilo na količinu zelenila koja ih okružuje, Vučević je pokušao da, u maniru svog predsednika, odglumi dijalog sa odsutnim sagovornicima i pri tom ih ponizi i uvredi. Međutim, uspeo je jedino da pokaže svoju nemoć i nekulturu, iznoseći pri tom brojne neistine.

„Je l’ vi shvatate šta nam se dešava? Da imamo peticiju protiv obdaništa i garaža? Ne protiv zgrada, ne protiv tržnih centara, ne protiv investitora, nego protiv garaža i obdaništa“, zavapio je Vučević iznoseći prvu neistinu.

Niko nije protiv izgradnje vrtića, nego protiv njegove izgradnje na mestu dečjeg igrališta i parkića! U redu? Shvatili ste?

Vučević otkriva da je gradnja tog vrtića isplanirana još 1999. godine, za vreme vlasti Demokratske stranke. „Ne sećam se peticija, ne sećam se protesta“, veli Vučević. Pa naravno, gradonačelniče, Novosađani su tada imali mnogo važnije probleme na umu.

Podsetiću Vas, te 1999. godine, kada ste, kako svedoči Vaša biografija, otvarali privatnu advokatsku kancelariju, Novosađani su, pod tomahavcima i bombama NATO aviona, protestovali protiv zločinačkog režima Slobodana Miloševića koji im ih je i natovario na vrat. Gle čuda, deo tog režima bili su i Vaši današnji prijatelji i saborci: Maja, Igor, Alek, Toma, Jorgovanka… Capisco?

Obaška što na toj lokaciji pre dvadeset godina i nije bio parkić, nego livada, pa se najverovatnije niko ne bi ni bunio da je vrtić te 1999. godine zaista izgrađen.

„Da li treba da pozovem građane da potpisuju peticiju da se grade obdaništa? Da li ja treba da pozovem građane da se organizovano potpisuje peticija za garaže? Hoćete da merimo koliko će građana da potpiše peticije da se grade obdaništa i garaže“, pita Vučević. Nema potrebe da merimo, gradonačelniče. Uverili smo se više desetina puta u moć SNS-a da silom nametne svoje mišljenje, ma koliko ono pogubno bilo. Tako da ništa ne bi promenilo čak ni kada biste, po starom dobrom naprednom običaju, organizovali stotine autobusa da dovedu Limance iz čitave Vojvodine, kako bi za sendvič i dve crvene glasali ZA garaže i obdaništa.

„Za dan-dva, kada se završi konkurs u ‘Radosnom detinjstvu’, pitaćete me – gospodine gradonačelniče, koliko je dece ostalo ispod crte? I zašto nisu sva deca upisana“, rekoste. Podsetiću da deca godinama ostaju ispod crte zbog nesposobnosti brojnih novosadskih vlasti, uključujući Vašu. I tu situaciju ne može da promeni jedan vrtić na Limanu II, koji bi, da danas počnete sa izgradnjom, verovatno bio gotov za jedno šest godina. Ali, možda biste mogli da nam pojasnite kako to da ne postoji ni promil šanse da se dete upiše u „Radosno detinjstvo“, ako roditelji nemaju tri-četiri veze? Ranije je bila dovoljna jedna veza, što znači da ste i u tom segmentu gori od prethodnika.

„Grad Novi Sad investira u jedan od najvećih parkova, u deo koji je potpuno urbanistički bio betoniran, između Nove Detelinare i Naselja“, objaviste ponosno. Ako ne svraćate u taj kraj, da Vam pojasnim – tu nema ni B od betona, tu je džungla. Nemojte da ispadate smešni. Možda Novosađani iz ostatka Srbije ne znaju kakva je situacija, ali mi koji tu obitavamo znamo vrlo dobro.

Na kraju, nije izostao ni najveći hit VIS SNS – ko pisne, taj je neprijatelj/politički motivisan: „Znaju da ne mogu kroz Demokratsku stranku i ostale stranke, kao što su stranke Đilasa i ostalih, da nanesu politički uticaj i onda će ići kroz te inicijative i grupe, da se politički organizuju. Sad vidim da je sve popularno ne dam parkić, ne dam ovo, ne dam ono. Super, ne dajte ništa“, reče Vučević. Na pitanje koje dokaze za to ima, odgovara: „To je moja politička ocena. Dozvolićete da imam pravo na političku ocenu?“ Imate, naravno, pravo na političku ocenu. Svi građani imaju to pravo.

Moja je da ste cinični, nesposobni, nedostojni funkcije koju obavljate. Da pogodujete investitorima i svesno uništavate Grad radi profita. Možda nema peticija protiv investitora, ali Novosađani o njima nemaju lepo mišljenje. Posebno nakon onog urbicida u centru, kada je „glavom platila“ i zgrada nekadašnje „Komunalne banke“, inače zaštićena kao spomenik od kulturno istorijske važnosti, na čijem zgarištu izrasta mastodont od stakla i čelika. Nemam dokaze, ali to je moja politička ocena. Dozvolićete da i ja imam pravo na nju?

Elem, voleo bih da verujem da je Vaš javni nastup bio produkt nervoze. Nervoze, jer ne ide sve po planu, a investitori su nestrpljivi. I umeju da budu nezgodni. Nervoze, jer svi dobro znaju ko su Limanci. Znaju da sa njima nema šale, da se organizuju za tili čas i da će ljubomorno čuvati svaki pedalj svog naselja od onih koji Novi Sad vide samo kao priliku za bahaćenje, eksploataciju i zaradu, a ne kao grad u kojem će živeti, uživati i stvarati svoje porodice i uspomene.

Umesto zaključka, pokušaću da i ja da obradim jedan hit. Ne od AV, nego od Čika Jove Zmaja:

Ala su to grdne muke,

biti gradonačelnik grada koji mrziš.

Dalibor Stupar (Autonomija) 

foto: Biljana Simonović, Inicijativa građana „Sačuvajmo Liman od betona“ 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Božanstvo
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga