DALIBOR STUPAR: Arežina III – konačna pravda?

Kako vojvođanski javni servis vratiti njegovim pravim vlasnicima – građanima

12. dec 2018

Nastavak uspešnog filma često bude lošiji od prvobitne priče. Ako se, uprkos tome, proceni da se na reciklaži emocija koje su pratile prvi deo ipak može izvući još novca, dogura se ponekad i do petog ili šestog dela. Fanovi tada najčešće žale za ovim ili onim, neke delove vole ili mrze sa većim ili manjim žarom, a zasluženi kultni status najčešće priznaju samo prvom delu. Slično je i u muzici, gde često baš debi albumi postaju kultni, a njihovi naslednici samo razvodnjavaju diskografiju umetnika i ostaju upamćeni kao blede senke i nevešte kopije.

Treći dolazak Slobodana Arežine na mesto direktora programa Radio-televizije Vojvodine, a drugi po odluci Apelacionog suda, ako se ostvari, možda bi mogao prevazići kultni status prvog mandata. RTV je, potvrdio je Arežina za Cenzolovku, u zakonskom roku postupio po presudi i uručio mu rešenje o vraćanju na mesto direktora programa pokrajinskog javnog servisa. Sada, kako je naveo, očekuje da dobije aneks ugovora o radu, te da od onog što u njemu bude pisalo, zavisi i njegov dalji angažman na toj televiziji.

Podsetimo, Arežina zbog nezakonite smene do sada u svoju korist ima po dve presude Osnovnog i Apelacionog suda u Novom Sadu. Najavljuje da će čim pre, možda već danas, uputiti zahtev generalnom direktoru za obavljanje primopredaje dužnosti sa sadašnjom direktorkom programa, a u više navrata je najavljivao da će mu zahtev biti i povratak smenjenih urednika i novinara, te vraćanje ugašenih emisija.

Prva smena Arežine, u maju 2016. godine bila je inicijalna kapisla za čitav talas otpuštanja/smenjivanja/premeštanja urednika i novinara za koje je ocenjeno da se neće uklopiti u predviđenu novu šemu. I pored obećanja da nikome neće ni „dlaka hvaliti“, danas u RTV-u fale „brojne glave“ onih koji su program pokrajinskog javnog servisa učinili prepoznatljivim, što je omogućilo i uspeh i status koji regionalna televizija retko ima na nacionalnom nivou. Sve zahvaljujući profesionalnom radu velikog tima i emisijama koje su svojim kvalitetom privlačile brojne gledaoce različitih interesovanja.

Sve suprotno – drastičan pad gledanosti, poslušništvo, udvoričko i snishodljivo ponašanje prema vlasti, cenzura opozicije, nezakonito otpuštanje i zapošljavanje ljudi preko trećih firmi pratili su rad ove medijske kuće u proteklih dve i po godine. Kome je takvo unižavanje medija išlo u prilog otkrio je sam predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nedavno u Novom Sadu, kada je na proslavi priključenja Vojvodine Kraljevini Srbiji javno pohvalio RTV i čestitao na „izvanrednom programu što nisam verovao da ijedna srpska televizija može da uradi“.

– Kapa dole za ono što su radili – istakao je Vučić. Zaista kapa dole. Srozati ugled televizije u tako kratkom roku retko kome bi pošlo za rukom. Brže, jače i bolje ga efektivno očistiti od iole gledljivog programa i samih gledalaca zaista zahteva ogromnu posvećenost. Program RTV-a danas je zaista neviđen. Piplmetri ga beleže u donjim marginama merenja, a postoje i emisije koje nisu imale ni jednog gledaoca!

Karikatura: STUPS

Arežina pravne bitke redom dobija, ali ostaje da se vidi hoće li dobiti i onu koja će mu omogućiti da se vrati u svoju stolicu i krene da čisti tu Augijevu štalu, te naslage prljavštine, đubreta i taloga. Jednom je već od prosečne televizije lokalnog mentaliteta uspeo, uz ogromnu pomoć mladih novinara, da napravi uspešan proizvod. Međutim, pitanje je hoće li mu Vučićevi dozvoliti da „uništi“ nešto što vođa smatra „izvanrednim programom“, a što je gotovo u rangu Studija B. S tom razlikom što RTV za sada nema svoju Barbaru.

I tu smo opet na početku: da bi treći deo ovog filma doživeo uspeh, mora da dobije široku podršku, jer stari/novi direktor programa to neće moći da postigne sam. Problem je u tome što mu nije na raspolaganju cela ekipa s kojom je prošli put uspeo da digne tu kuću na noge. Zbog toga će mu dobro doći sva moguća pomoć, kako građana, tako i struke. Mi smo ti koji ćemo morati da odigramo svoje uloge, svom snagom i umećem koje imamo. Tek tada se otvara mogućnost da vojvođanski javni servis vratimo njegovim pravim vlasnicima – građanima.

Ali, da li će biti snage da se bije ova nova, teška bitka…

(Autonomija, foto: Medija centar Beograd)

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Lovac
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga