DALIBOR STUPAR: A u Severnoj Srbiji – praznično

A kome se to ne sviđa, sendvič i put pod noge

20. juna 2018

Na ti, pokrajino, praznik!

Kako to misliš, ne treba ti? Naravno da ti treba, valjda mi znamo. Znamo i šta ti treba i kad ti treba, a pogotovo znamo šta ti ne treba. Vidiš kako smo ti smislili lep tradicionalni grb? I zastavu? Jedina ti na svetu imaš dva grba i dve zastave. Kakva čast! Sad smo ti dali praznik i možeš da uživaš do mile volje. Konačno si kompletna. Videćeš, dok trepneš, navići ćeš se na egzircire, vojne parade i ostale igrokaze iz patriJotskog arsenala.

Pa ćeš konačno da se upristojiš, da se zna čija si. A ne da mi tu očijukaš sa svakim, da prihvataš različitosti, da ćućoriš na više jezika, pa se sva pogubiš. Do juče se nije znalo ni ko si, ni šta si, ni čija si. Šta kažeš, bila si već pristojna? Neće biti. Ti, očigledno, brkaš pristojnost sa slabošću. Bolećiva si prema svima. Zato ti treba čvrsta ruka. Da ti iz glave izbije bubice o ravnopravnosti, multietničnosti, multikulturalnosti, suživotu… Samo čvrsta ruka, naravno srpska ruka, može te dovesti u red.

Ako ti se ne sviđa praznik, a ti se kandiduj na izborima, pa kad pobediš, biraj praznike po meri. Ali, u tom slučaju računaj na demonstracije, pa i nasilje ako treba, jer mi ne trpimo demokratiju, institucije i procedure. Ne prihvatamo kojekakve građansko-defetističko-komunističke datume i praznike. Samo one gde se junački ginulo i prolivala krv. Naravno srpska, niko drugi ovde nikada nije postojao ni živeo ni voleo te, do nas.

Mi smo te oslobodili mrske Austro-ugarske, koja te je tlačila i iskorišćavala. Kažeš, nije te tlačila? Iz močvare te izvukla, upristojila te, obrazovala, lečila? Izgradila pruge i puteve, davala slobodu gradovima, a privilegije građanima? Pa ti si onda bolesnija nego što smo mislili. Neka, nisi ti kriva. Ceo vek su te mučili, cedili, lutala si od nemila do nedraga, ali sada je tome došao kraj. Sada si konačno svoja na svome. Mi smo te oslobodili, prisajedinili i naša si. Samo naša, lično i personalno.

Nisi srpska? Stvarno? A čija si onda? Mađarska? Hrvatska? Rumunska? Da nisi možda švapska? Vojvođanerska!? Srpska si i pomiri se s tim. To ti je premija, mi smo, bre, najbolji! Zašto su drugi pobegli od nas? Hm, pobegli su, jer ne trpe pobednike. Jer su hteli da budu glavni, a nisu bili sposobni da se za to izbore. Jer se znalo ko treba da bude gazda.

Nije važno što je Kraljevina Srbija opstala još samo šest dana nakon prisajedinjenja i što si i pod kraljem bila u Jugoslaviji. I što nisi tada ni postojala, jer je Kraljevina bila podeljena na banovine. Nema veze ni to što današnje granice imaš zahvaljujući mrskom AVNOJ-u. Moraš da utuviš jednom za svagda – ravnopravnost u SFR Jugoslaviji je mit.

Kakvi domovi zdravlja i kulture, kakve škole, kakvo visoko obrazovanje!? Letovanja, zimovanja, stanovi, posao, mir, bezbednost? To su sve mitovi. Nisi ti bila ni mirna, ni bezbedna, dok mi nismo došli. Zatrovali su te, posejali po tebi lažne spomenike i heroje, pa već dvadeset i kusur godina to ispravljamo i još nismo završili. Na prevaru su te uvukli u bratstvo i jedinstvo, lagali te da ti je dobro. Nisi ni imala praznik. Je l’ tako?

Sad shvataš da si živela u totalitarizmu? E, ali stigla je renesansa! Renesansa i humanizam u kojima ćeš uživati i koji će te oporaviti. Blagostanje od koga ćeš procvetati. Naravno, nećemo nikoga proterivati. Dozvolićemo da uživaju sve blagodeti koje naša stranka, to jest mi, donosimo. Svi mogu slobodno da žive tu, da ćute i rade kako im se kaže. Da sklanjaju pogled kad naiđemo, da nam ne pričaju iza leđa na nekim „manjinskim“ jezicima. A kome se to ne sviđa, sendvič i put pod noge. Daleko mu lepa kuća.

Kakva ekonomija, koji novci? To je zajednička kasa, naša. Mi ćemo te naučiti kako se time barata, pošto si još mala. Naravno, moraćeš malo da se stisneš, da budeš solidarna. Da podeliš s drugima, a mi ćemo ti  reći da li ćeš, koliko i kada sama da trošiš. I na šta. To je za tvoje dobro, da te ne prevare zlobnici.

Eto, ajd’ pa onda uzdravlje i srećan ti praznik!

I pazi kako se ponašaš. Pazi šta radiš i šta govoriš. I šta misliš. I šta sanjaš. Na to posebno pazi.

Tekst i karikatura: Dalibor Stupar (Autonomija)

 

Podelite ovu stranicu!

Karikatura nedelje
STUPS: Aktivisti
Pretraga arhive
Pretraga po datumu
Pretraga po kategorijama
Google Pretraga