- Autonomija - https://www.autonomija.info -

Dah života u dvorcu Špicerovih

Asocijacija Kulturanova iz Novog Sada organizuje 2. septembra multimedijalni performans u napuštenom dvorcu Špicerovih u Beočinu, kojim će, uz pomoć interdisciplinarno orijentisanih umetnika, oživeti to zdanje i izmeniti oronulu unutrašnjost nekadašnjeg bisera mađarske secesije.

Site-specific performans obuhvata plesne tačke, muziku, svetlostne efekte, video i audio projekcije, autentične fotografije i druge umetničke instalacije.

Posetioci će moći da istražuju unutrašnjost dvorca i otkrivaju tajne jedne po jedne prostorije postajući i gledaoci i učesnici predstave.

Legenda o mračnom vajaru sa sedam prstiju ponovo će postati stvarnost, ponovo će tu biti porodice Orenštajn i Špicer koje su prve u njemu boravile, balovi na kojima se u njihovo vreme plesalo i igranke na kojima se kasnije zabavljalo, ali i nešto novo i još neispričano.

Multimedijalni performans nastaje pod vođstvom umetnika savremenog plesa Ðule Cerepeša, a sa njim stvaraju i vajar Veljko Zejak iz Beograda, savremena plesačica Časnji Blanka Flora iz Mađarske i studentkinja odseka za nove medije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu Ibis Ćerimagić.

Ulaz na taj umetnički događaj je besplatan, a deo je projekta “Svet zaboravljenih kaštela” Kulturanove, podržanog od Ministarstva kulture Srbije. Cilj tog projekta je da animira javnost i lokalnu zajednicu da koriste svoje spomenike kulture.

Asocijacija Kulturanova želi da akcijama čišćenja, koje su do sad izvedene za potrebe performansa i samim performansom, pokaže kako se za veoma kratko vreme i uz minimalna ulaganja i tako zapuštenim prostorima može udahnuti nov život.

(SEEcult)

Podelite ovu stranicu!